Hlavní obsah

Albrightová: Češi odvedli v čele EU velmi dobrou práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České předsednictví se dočkalo pochvaly. Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová uvedla na své pondělní návštěvě Prahy, že Češi v čele EU odvedli "velmi dobrou práci". Pochvalu české diplomacii adresoval také slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Foto: Eva Kořínková , ČTK

Madeleine Albrightová v Praze vedla jednání s českým ministrem zahraničí Janem Kohoutem.

Článek

"Bylo to komplikované předsednictví, ale myslím, že profesionální lidé dělali velmi dobrou práci," řekla v pondělí na mezinárodní konferenci v Praze Albrightová.

Za úspěšné řízení sedmadvacítky pochválil českou vládu také Gašparovič, který přijel do metropole poprvé po svém znovuzvolení.

Pražská rodačka a první žena na postu ministryně zahraničí USA se v Praze setkala mimo jiné s ministrem zahraničí Janem Kohoutem. Původně plánované půlhodinové setkání se protáhlo na téměř hodinu. Albrightová řekla, že jednání se týkalo celé řady mezinárodních záležitostí, nic konkrétního ale neuvedla.

Foto: Eva Kořínková , ČTK

Ministr zahraničí Jan Kohout se v Praze setkal s bývalou šéfkou americké diplomacie Madeleine Albrightovou.

Mezinárodní konference, která je definitivní tečkou za českým předsednictvím, se zabývá osudem majetku obětí holokaustu. Účastníci mají v závěru přijmout Terezínskou deklaraci, která počítá se vznikem Evropského institutu odkazu šoa v Terezíně na Litoměřicku, kde nacisté za druhé světové války zřídili koncentrační tábor pro Židy. Institut by měl pomoci s odhalováním zabaveného majetku a jeho vrácením původním majitelům nebo jejich dědicům.

Nejvýraznějším kritikem Čechů v čele Evropy byl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. I ten však minulý týden našel pro premiéra Jana Fischera, který nahradil někdejšího ministerského předsedu Mirka Topolánka, slova chvály. Poklonu Praze složila také německá kancléřka Angela Merkelová. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám