Hlavní obsah

Aktivistky obsadily rypadla v Bílině a Tušimicích

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina aktivistek z Kolektivu Pod zem obsadila ve čtvrtek brzy ráno dvě skrývková rypadla v uhelných dolech Bílina na Teplicku a Nástup -Tušimice na Chomutovsku. Žádají rychlý a spravedlivý konec uhlí. Severočeské doly zastavily na velkostrojích práce. Policie je na místě a situaci monitoruje.

Foto: Kolektiv Pod zem

Protest na rypadle v Bílině

Článek

„Každým dnem, kdy se uhlí těží, uniká příležitost lidem v uhelných regionech zajistit důstojnou budoucnost. Vypouštíme do atmosféry stále více skleníkových plynů, které budou klima ohřívat po mnoho desetiletí," uvedly aktivistky v prohlášení zaslaném médiím.

Aktivistky obsadily podle mluvčího SD Lukáše Kopeckého stroje těžící písky a jíly. „Rypadla jsou na prvním řezu, jsou v podstatě nejblíž nebo nejvýš v dole," uvedl mluvčí. Dodal, že kromě policie ohlásila společnost obsazení rypadel i Českému báňskému úřadu a teď čeká na další instrukce.

„Na strojích setrváme nejméně do dnešního večera,“ řekl Právu Jindra Krejčí z Kolektivu Pod zem s tím, že aktivistky nebudou výzvy policie k opuštění strojů akceptovat.

Foto: Kolektiv Pod zem

Protest na rypadle v Bílině

Ekologičtí aktivisté protestovali proti těžbě uhlí naposledy loni začátkem září, a to na dvou místech v Ústeckém kraji. Vnikli do lomu Vršany a demonstrovali před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z tohoto lomu. Demonstraci svolalo 13 ekologických organizací, které měly na vládu čtyři požadavky. Těmi byly kromě rychlého ukončení těžby a spalování uhlí a co nejrychlejšího ukončení provozu elektrárny Počerady také spravedlivá transformace uhelných regionů a rozšíření cílů snižování emisí v Evropské unii do roku 2030.

Policie aktivisty, kteří vnikli do lomu Vršany, zadrželi, aby ověřili jejich totožnost.

Foto: Kolektiv Pod zem

Protest v Tušimicích

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám