Hlavní obsah

Aktivisté v noci promítali na Hrad nápis Pravda a láska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Aktivisté v noci na středu promítali na budovy Pražského hradu světelné obrazce a texty kritizující nynější návštěvu čínského prezidenta v České republice a obchodní vazby mezi Českem a Čínou. Vyplývá to z fotografií, které na Facebooku zveřejnila někdejší poslankyně za Stranu zelených Kateřina Jacques a přišly také ČTK z anonymní e-mailové adresy. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček promítání označil za „nedůležité a nezajímavé”.

Foto: pravdaalaskaforever@gmail.com, ČTK

Světelný nápis na budově Pražského hradu

Článek

Na mostě Legií a Smetanově nábřeží se kolem 06.00 pohybovaly desítky policistů. Pátrali po původcích projekce protičínských textů na Hrad.

„Na základě provedených opatření se podařilo ustanovit pravděpodobnou konkrétní lokalitu na Malé Straně, ze které měla být projekce šířena, kdy tato oblast nespadá do stanoveného bezpečnostního perimetru. Na základě zhodnocení všech prvotních informací policie neshledala protiprávnost tohoto jednání,” sdělila dopoledne mluvčí policie Andrea Zoulová.

„Na návštěvu čínského prezidenta v Praze reagujeme unikátní světelnou projekcí na Pražský hrad. Věříme, že skutečná pravda a láska alespoň na fasádě Pražského hradu osloví nejednoho občana ČR,” uvedli aktivisté v e-mailu.

Texty a obrazci promítanými na fasádu zdi Ústavu šlechtičen obrácenou k Vltavě připomínali bývalého prezidenta Václava Havla, který kritizoval porušování lidských práv v Číně, a vyzývali k osvobození Tibetu. Promítali také nápisy „prezident na prodej” a „CZ for sale”.

Ovčáček na Twitteru označil promítání za dílo „ideové úderky” navazující na aktiv „známého bojovníka za lidská práva M. Kalouska”. „Nedůležité a nezajímavé,” dodal mluvčí.

Návštěvu provázejí protesty

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v úterý na Pražském hradě podepsali smlouvu o strategické spolupráci mezi Českem a Čínou.

Návštěvu čínského prezidenta v Praze provázejí i další protesty.

Na pražské Kampě se sešli příznivci i odpůrci čínského prezidentaVideo: Novinky

Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla umístil u Evropské ulice billboard se společnou fotografií Havla a tibetského duchovního vůdce dalajlamy, v některých ulicích také aktivisté potřísnili barvou vyvěšené čínské vlajky a po jejich odstranění je nahrazovali tibetskými.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na podporu Tibetu u Hradčanského náměstí

Na Kampě a u Hradu v úterý stovky lidí protestovaly proti čínské lidskoprávní politice. Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu končí třídenní návštěvu v Česku. Před odletem spolu se Zemanem navštíví diskusní ekonomické fórum v Paláci Žofín a Strahovský klášter.

Anketa

Jsou podle vás pocty, kterých se dostává v ČR čínskému prezidentovi, přehnané?
ano
55,9 %
ne
44,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9408 čtenářů.

Související témata:

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Jiří Jírů

Václav Havel

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám