Hlavní obsah

Ministerstvo životního selhání. Aktivisté protestují v Praze kvůli změnám klimatu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Asi dvacet ekologických aktivistů v úterý protestuje před budovou ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích. Upozorňují na z jejich pohledu laxní postoj kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) ke změnám klimatu.

Záznam: Aktivisté protestují před budovou ministerstvaVideo: ČTK

 
Článek

Demonstranti před vstupem do budovy rozvinuli několik transparentů. Na největším z nich je heslo „Ministerstvo životního selhání Richarda Brabce” odkazující na šéfa resortu.

Na místě na demonstranty dohlíží policie, která zajišťuje, aby nebyl zablokován vstup do budovy.

Foto: ČTK

Zhruba dvě desítky lidí protestují před budovou ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion ČR (XR) a Limity jsme my se pozastavili nad tím, jak se ČR může zavázat ke snižování emisí, a zároveň povolit rozšíření a pokračování těžby hnědého uhlí v severních Čechách v dole Bílina.

„Hoří nám střecha nad hlavou a ministerstvo ještě přihazuje polena do ohně,” řekla k dopadům změn klimatu jedna z protestujících.

Mluvčí resortu Petra Roubíčková uvedla, že protest aktivistů se týká povolení těžby na dolu Bílina o pět let do roku  2035, k němuž ministerstvo životního prostředí vydalo kladné stanovisko.

Hrozba změn klimatu

„Důsledky klimatické změny jsou důsledky emisí, které jsme vypustili před 20 nebo 30 lety,“ připomněla jedna z aktivistek a dodala, že za dalších 20 let může být díky nynějším emisím narušena rovnováha klimatu.

„Politika ochrany klimatu počítá se snížením emisí, i s vytěžením uhlí na dolu Bílina,“ vysvětlila mluvčí podle níž o postupném odklonu od uhlí jedná  tzv. Uhelná komise, kterou iniciovala ministerstva životního prostředí a průmyslu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Akci pořádá hnutí Extinction Rebellion ČR (XR) a Limity jsme my, chce tím upozornit na nezodpovědnou politiku české vlády v klimatických otázkách.

Musíme začít všichni jednat, apelovali protestující na veřejnost, aby se lidé obraceli na ministra Brabce a dožadovali se změny benevolentního postoje ministerstva ke snižování emisí.

Reklama

Výběr článků

Načítám