Hlavní obsah

Aktivisté odmítají vyklidit Kliniku, přišel se jich zastat Babiš

Praha
Aktualizováno

Zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) si ve středu dopoledne přišli vyzvednout klíče od sociálního centra Klinika na pražském Žižkově, jemuž skončila smlouva o zápůjčce. Aktivisté odmítají objekt opustit. Výpůjčka skončí o půlnoci, úředníci se proto vrátí ve čtvrtek. Aktivisty přišel nečekaně navštívit ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Klinika dostala varování do zítra musí objekt vyklidit Video: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Do centra přišly ve středu posnídat zhruba dvě desítky lidí. „Rozhodli jsme se budovu neopustit a v případě zásahu policie se necháme vynést,” řekl Novinkám člen kolektivu Klinika Jakub Ort.

Zástupci Úřadu pro zastupování státu předali členům kliniky upozornění pro vypůjčitele, které varuje kolektiv, že doba výpůjčky vyprší ke středeční půlnoci.

„Úřadu jako státní organizaci nezbývá nic jiného než se řídit platnou právní úpravou, a proto vám zde vydáváme upozornění na to, že od zítřka již bude případné užívání nelegální,“ sdělil členům Kliniky ředitel ÚZSVM Martin Svoboda.

Babiš: Půjdeme za starostkou

Objekt Kliniky navštívil také ministr financí Babiš. Centrum by podle něj mohlo zůstat, dokud se nenajde kupec, uvedli aktivisté na Twitteru.

Babiš se podle aktivistů zajímal, proč stavební úřad až dosud problém s centrem neměl. O jeho osudu chce prý jednat se starostkou Prahy 3 Vladislavou Hujovou (TOP 09).

Úřad názor měnit nehodlá

Aktivisté mají čas do čtvrtka vést další jednání. Své stanovisko však úřad měnit nehodlá.

„V tuto chvíli nevidíme důvod pro změnu postoje, tím zásadním důvodem je stanovisko odboru výstavby úřadu městské části Praha 3, které říká, že prodloužení smlouvy by bylo protiprávní a i současný stav je protiprávní, vystavili bychom se sankcím. A jakožto vlastník objektu bychom dostali pokutu,” mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Provést rekolaudaci je podle něj také nemožné, neboť to úřadu nedovoluje zákon o majetku státu a rozpočtová pravidla, protože objekt je pro úřad nepotřebný.

Video lidí odmítajících opustit Kliniku zveřejněné na Twitteru

ÚZSVM odmítl centru prodloužit zápůjčku, neboť objekt je zkolaudován jako plicní zdravotnické zařízení, a jiné využití je tudíž nelegální. Úřad coby vlastník objektu by na základě využívání budovy v rozporu s kolaudací mohl dostat pokutu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika ráno zorganizovalo snídani občanské neposlušnosti.

Aktivisté postup stavebního úřadu považují za záminku, protože o tomto problému se podle nich vědělo celou dobu. Účel užívání budovy lze podle nich změnit, podle mluvčího ÚZSVM je to ale náročný proces.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před třemi týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám