Hlavní obsah

Aktivisté demonstrovali za pokácení Stráského, večer s ním mají jednat

Praha
Aktualizováno

Zhruba pět desítek ekologických aktivistů přišlo v pondělí dopoledne demonstrovat před budovu ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích. Žádali ministra Tomáše Chalupu (ODS), aby odvolal šéfa šumavského národního parku Jana Stráského. Ten je podle nich nekompetentní a umožnil protiprávní kácení kůrovcem napadených stromů v chráněné lokalitě Na ztraceném. Tam se aktivisté snažili posledních několik týdnů kácení zabránit vlastními těly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr Tomáš Chalupa (ODS) s demonstranty

Článek

Aktivisté s ministrem Tomášem Chalupou (ODS) debatovali před budovou jeho úřadu zhruba čtvrt hodiny. Jako důkaz nelegálního postupu v národním parku přinesli ministrovi láhev s olejem do pily, kterou nechali dřevaři v chráněné zóně.

Chalupa, který Stráského do čela parku jmenoval, zopakoval, že na 24. srpna svolal debatu nad novým zákonem o národním parku, který by měl jasně stanovit pravidla hospodaření. Aktuální situaci v lokalitě, které aktivisté říkají Ptačí potok, nechá Chalupa řešit správou parku.

Poškodí to atmosféru pro jednání, míní Stráský

Stráskému už před dvěma týdny uložil, aby svolal na toto téma kulatý stůl. Jednání se uskuteční v pondělí večer na Modravě. Ministr při jednání s aktivisty znovu zdůraznil, že ředitel má jeho důvěru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace před budovou ministerstva životního prostředí

Stráský v České televizi v reakci na protestní akci uvedl, že lidem neupírá právo na vyjádření jejich názoru, je prý ale překvapen, že tak činí jen několik hodin před společnou schůzkou. "Obávám se, že tato akce musí nepříznivě ovlivnit atmosféru, smysl i výsledek dnešního připravovaného jednání," uvedl ředitel.

Koblihy na aktivisty nezabraly

Chalupa byl na demonstraci připraven. Na aktivisty čekal před ministerstvem se stoly plnými kávy a koblih. Většina aktivistů však jeho pozvání odmítla s tím, ať je neuráží, že se chtějí bavit o problému.

Před ministerstvo přišli lidé s transparenty "Pilou se kácí, ne chrání", "Pokácejte Stráského, pane ministře" a s fotografiemi velkého formátu, které zobrazují dění v ostře sledované lokalitě. Aktivisté ministrovi mimo jiné řekli, že ačkoli v pátek mělo kácení skončit, ještě v sobotu padly stovky stromů. Desítky z nich prý byly zcela zdravé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstraci doprovodil happening

Aktivisté dále uvedli, že pokud kácení neskončí, budou ve středu žádat o zásah premiéra Petra Nečase.

Během víkendu správci parku i aktivisté sledovali lokalitu a vývoj kůrovce. Pokud se potvrdí, že i Na Ztraceném larvy brouka zahubili paraziti, viry a plísně jako v některých jiných místech parku, a nehrozí tedy jeho vylétnutí a zasažení dalších stromů, skončí správa i s loupáním kůry napadených stromů. O dalším postupu by se mělo rozhodnout v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám