Hlavní obsah

Aktivisté čekali na hranicích na kamión se zvířaty marně

Novinky, Ivan Trnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Zhruba pět desítek ekologických aktivistů se kolem druhé hodiny odpoledne sešlo na hraničním přechodu s Polskem v Chotěbuzi u Českého Těšína. Demonstrativní prohlídkou jednoho kamiónu chtěli upozornit na otřesné podmínky, ve kterých jsou hospodářská zvířata převážena.

Foto: Jana Slováková

Maturanti průmyslovky Hodonín.

Článek

Aktivisté nejprve postávali kolem silnice a dohlížející policisté zajišťovali, aby byla silnice vedoucí na celnici zcela průjezdná. Někteří z demonstrantů měli na obličejích zvířecí masky a v rukou třímali transparenty s hesly např. "Vláda ČR: neslyšíme, nevidíme, neřešíme" či "Kdyby uměla zvířata mluvit, zeptala by se nás: Co jsme vám provedli, že musíme tak trpět!" K vidění však byly i německé a polské nápisy.

"Je to nesmysl vozit zvířata na smrt přes půl Evropy. Vždyť se dá převážet jen maso, aniž by trpěli živí tvorové," vysvětlil mluvčí Ochránců hospodářských zvířat Michal Kolesár důvod jejich dnešního počínání.

"Hodláme zablokovat jeden kamión. Přivezli jsme s sebou veterináře, který jateční zvířata uvnitř prohlédne. Většinou nejsou ani řádně nakrmena a napojena a mnoho z nich během strastiplné cesty uhyne," pokračoval.

Řidiči se přejezdu vyhýbali

Aktivisté se ovšem po dvou hodinách marného čekání dozvěděli, že řidiči nákladních aut ještě na polské straně přechod objíždí, protože nechtějí riskovat blokádu svého vozu.

Kolesár proto účastníky vyzval, aby počkali do půl páté a poté se v klidu rozešli. Vzápětí ale varoval, že příště raději akci předem neoznámí a hraniční přechod rovnou zablokují. Dokonce zvažují variantu, že by obsadili jedno z největších překladišť zvířat v Evropě, které je umístěno na polské straně v Zebrzydovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám