Hlavní obsah

Policie odpoutala aktivisty, kteří bránili vjezdu do areálu jatek patřících Agrofertu

– Mirovice • Aktualizováno

Skupina 20 aktivistů hlásících se k hnutí za osvobození zvířat se v úterý ráno přivázala ke vchodu do jatek v Mirovicích na Písecku. Chtěla tím bránit provozu areálu. Podle aktivistů se jedná o první nenásilnou přímou akci svého druhu v České republice. Policie je napřed vyzvala, aby prostor opustili. Poté, co výzvy neuposlechli, je z řetězu odpoutala.

Dvacítka aktivistů od úterního rána blokuje vjezd do jatek v Mirovicích na Písecku OPRAVAVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Podnik v Mirovicích patří do koncernu Agrofert a zaměřuje se na zpracování kuřat a kachen. „Jsme tady ze zoufalství. Zvířata jsou citlivé bytosti, to, jak se k nim chová člověk, je nesmírně kruté,“ uvedl jeden z účastníků úterního protestu.

Koncern Agrofert odmítl tvrzení aktivistů, že by týral zvířata

Domácí

„Jako informovaní lidé cítíme odpovědnost postavit se a upozornit na zbytečné utrpení a násilí, které je denně páchané na nevinných obětech takzvaného živočišného průmyslu,” dodal účastník.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Aktivisti neuposlechli policejní výzvu k opuštění prostoru, policisté je proto z řetězu odpoutali.

Aktivisté chtějí v úterý pomoci k záchraně 15 zvířat a zajistit jim bezpečné domovy. Uvedli, že tím hodlají tuto drůbež zachránit před násilnou smrtí a „poskytnout jim doživotní bezpečí a svobodu”.

Druhým jejich cílem je upozornění na osudy zvířat. Areál v Mirovicích zablokovali tím, že si sedli do vjezdu a spojili se všichni navzájem řetězem.

Foto: Petr Vrabec Zewlakk, ČTK

Roční porážka v mirovickém provozu, v němž pracuje 270 lidí, je čtyři miliony kachen. Zlatých kuřat, která se chovají 49 dní, porazí za rok 1,5 milionu, klasických kuřat přes dva miliony.

Firma má 35 dodavatelů z ČR. ČTK zjišťuje, kolik drůbeže přivezou do Mirovic auta z farem denně.

Státní fond vymáhá od Agrofertu zpět dotaci 5 milionů korun

Ekonomika

Provoz v Mirovicích začal v roce 1948, když vzniklo mlékařské družstvo, časem přibyla produkce vajec a hus. Vodňanská drůbež, pod kterou nyní spadá, je největší zpracovatel a dodavatel drůbežího masa v ČR.

V celé zemi má 1616 zaměstnanců. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží měla loni 5,7 miliardy Kč, zisk po zdanění 113,3 milionu Kč.

Aktivisté v souvislosti s chovy zvířat v Jihočeském kraji už například v květnu 2014 blokovali vepřín v Letech rovněž v okrese Písek.

Foto: Petr Vrabec Zewlakk, ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám