Hlavní obsah

Aktér karlovarské losovačky povede krajské Ředitelství silnic a dálnic

Právo, Jiří Mach, Jiří Novotný

Bývalý náměstek karlovarského primátora Petr Keřka (tehdy ODS) spojovaný se smutně proslulou karlovarskou losovačkou, byl jmenován šéfem karlovarské krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). A to bez výběrového řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Článek

Podle informací Práva dostal lukrativní místo na doporučení ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM). Dobeš Právu sdělil, že si už od Keřka vyžádal vysvětlení k případu karlovarské losovačky.

„V sobotu jsem panu Keřkovi volal a požádal jsem ho, aby mi přímo na e-mail poslal dopis ohledně této problematiky. Počkám si na ten dopis a doufám, že bude natolik vysvětlující, že dojdu k závěru, že to tak může být. Pokud ne, budu se do toho dále vkládat,“ řekl Právu Dobeš.

Odmítl ale informace, že by měl na jeho jmenování zájem. „Že bych já vybíral lidi v karlovarském kraji? Neblázněte,“ reagoval Dobeš.

Mluvčí resortu Martin Novák uvedl, že ministr byl šéfem ŘSD Davidem Čermákem o jmenování Keřky informován.

„Víme o tom, že předchozí ředitel Pavel Rödl rezignoval na svůj post a David Čermák jmenoval do této funkce novou osobu. Je to jeho právo a Čermák nás o svém postupu informoval,“ odpověděl na dotaz Práva Novák.

Z dobře informovaného zdroje se ale Právo dozvědělo, že Čermák nevybral nového ředitele pouze podle své úvahy. „Ministr Pavel Dobeš doporučil Čermákovi, aby Keřku do této funkce jmenoval,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj.

BEZ KOMENTÁŘE: Karlovarská losovačka

Slavná losovačka

Petr Keřka byl jedním z účastníků slavné karlovarské losovačky. V roce 2007 vybíralo město dodavatele pro miliardový tendr na výstavbu multifunkční haly. Za přítomnosti notáře a kamery hledal losující muž v osudí po dlouhých 32 sekund lístek, až nakonec vylovil ten, který tendr přisoudil sdružení firem Syner - Baustav - Metrostav. Tento záběr se pak stal hitem na YouTube, kde ho shlédlo 300 tisíc lidí, a vedl nakonec i k přijetí zákona, který tyto losovačky od letošního 1. dubna zakázal.

Keřka byl u toho coby náměstek tehdejší primátorky, do jehož kompetence investiční akce spadala, osobně přítomen. Později vše vysvětloval tím, že prý byly lístky slepeny inkoustem. Ovšem nedokázal vysvětlit, proč první várka lístků byla vytažena bez problémů.

Kvůli „karlovarské losovačce“ začali lidé sepisovat petice a pořádat protesty. Úřad na ochranu hospodářské soutěže vystavil městu půlmiliónovou pokutu. Případem se také zabývala policie, ale bezvýsledně.

Reklama

Výběr článků

Načítám