Hlavní obsah

Agrofert, nebo vláda? Babiš si možná bude muset vybrat už brzy

Novinky, zpe
Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si už možná bude muset brzy vybrat, zda se vzdá vlastnictví svého koncernu Agrofert nebo funkce ve vládě. Předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola v pondělí připustil, že zákonem o střetu zájmů by se měl kabinet začít řídit hned, jak nabude platnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Návrh opozičního poslance Martina Plíška (TOP 09) počítá s tím, že členové vlády by nesměli být zároveň ovládajícími osobami ve firmách. Pokud by zákon prošel, mohl by začít platit už od příštího roku.

„Jako poslanecký klub jsme dospěli k závěru, že pozměňovací návrh podpoříme. Měli jsme v našich řadách taky kolegu, který podnikal, a který se svého podnikání vzdal,“ prohlásil Mihola po pondělním jednání koaliční rady.

Na otázku, zda by se zákon vztahoval i na současné volební období, Mihola odpověděl: „Záleží, jak ten zákon nabude platnosti. Potom bychom se podle toho měli začít řídit hned.“

Sociální demokraté kladný postoj k opozičnímu návrhu oznámili už minulý týden. Předseda Senátu Milan Štěch však v pondělí řekl, že by měl ale platit až pro příští volební období.

„Dělat politiku za stát a dělat významně byznys potřebuje mít jasná pravidla. Ale každý z občanů by měl vědět předem, když do něčeho jde, jaká jsou pravidla a ty by se alespoň v průběhu funkčního období neměla měnit,“ uvedl Štěch.

Lidovci podpoří i zákon o veřejných zakázkách

Lidovci také řekli, že kromě zákona o střetu zájmů podpoří i další Plíškův návrh o veřejných zakázkách. Ten spočívá v tom, že firmy, které alespoň z 10 procent vlastní člen vlády, by se nemohly účastnit veřejných zakázek. Zákon má Sněmovna ve třetím čtení řešit tento týden.

Sociální demokraté chtějí počkat na právní stanovisko, zda by nedocházelo k diskriminaci. „Je potřeba posoudit ústavnost návrhu,“ podotkl Štěch.

Postoj koaličních partnerů k opozičním návrhům pobouřil Babiše. V pondělí se rozčílil, že koaliční partneři dělají na jeho hnutí podrazy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám