Hlavní obsah

Agresivní útoky a těžké halucinace má na svědomí marihuana z pěstírny

Právo, Stáňa Seďová

Marihuana, zvaná lidově tráva, se drží v povědomí lidí jako přírodní lehká droga. Tou však byla, dokud se pěstovala venku. Ti, kdo ji pěstují ve vnitřních prostorách, rostlinu nakrmí chemií tak, že účinná látka THC vyletí na 25 procent. Hippies přitom pokuřovali jointy jen se dvěma až třemi procenty THC.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle posledního zveřejněného průzkumu americké organizace Recovery Brands, která pomáhá s odvykáním drog, jsou Češi na čtvrtém místě v žebříčku zemí s nejvyšším počtem uživatelů marihuany. Nejvíc podle studie hulí na Islandu, kde kouří marihuanu téměř pětina dospělých.

Nikoho tato zpráva však příliš nerozrušila, protože tráva přece není heroin. Jenomže produkt přírody, po kterém se uživatelé trochu motají a hodně smějí, se změnil. Účinky jsou tvrdší, stavy šílenější a zdravotní dopad nesrovnatelně horší.

Nikdo nedokáže odhadnout, jak silnou reakci dnešní marihuana vyvolá
Jaromír Badin, protidrogové policie

„To, co se kouřilo v 60. letech, mělo tak dvě až tři procenta delta 9 THC a bylo to téměř bez chemie. Když se v Česku v 90. letech objevila tráva se sedmi procenty účinné látky, říkali mi v laboratoři, no jo, to je z Holandska. Dnes je v naší praxi vcelku běžné, když marihuana obsahuje 25 procent delta 9 THC,“ varuje šéf pražské protidrogové policie Jaromír Badin.

Místo piva whisky

„To je takový rozdíl, jako kdybyste si dali namísto osmistupňového piva lahev whisky,“ dodal Badin. Důvodem je přesunutí pěstování z venku do vnitřních prostor.

„Z pěstování uvnitř se stala věda a tvrdý byznys. Ilegální velkopěstitelé kupují v growshopech feminizovaná semínka, aby měli jen samičí rostliny. Mají přesný režim svícení a hlavně, do rostlin cpou strašné dávky chemie. Do rostliny dostanou opravdu hrozné hnusy. Marihuana už prostě není přírodní droga,“ upřesňuje policejní drogový expert.

Mnoho lidí považuje marihuanu za nejméně škodlivou drogu, ale začátečníci se mohou dostat po požití do stavu, který by přisoudili těm nejtvrdším drogám.

„Ani psychologové, ani drogoví experti nedokážou odhadnout, jakou reakci a jak silnou dnešní marihuana vyvolá. Stalo se, kdy zvláště u mladých lidí došlo po konzumaci marihuany a například alkoholu nebo jiné drogy k šokujícím reakcím. Začali se najednou svlékat, agresivně útočit i na své blízké nebo prošli silnými halucinogenními stavy, které u nich vyvolaly chuť spáchat sebevraždy,“ popsal Badin.

Hrůzu budí chytré drogy

Marihuana je po legálních drogách, alkoholu a tabáku, třetí nejoblíbenější drogou u nás.

Podle Evropské zprávy o drogách z letošního července je konopí nejčastěji konzumovanou nezákonnou drogou v Evropě.

Loni tuto drogu užilo 19,3 miliónu dospělých ve věku 15 až 64 let. Odhaduje se, že zhruba jedno procento všech dospělých užívá drogu každý nebo téměř každý den.

Drogové experty a policii děsí ještě jedna novinka v této oblasti. Takzvané chytré drogy (angl. smart drugs, designer drugs). Prodávají se na internetu a policie s nimi marně bojuje.

„Objevují se na trhu tak, že nějaký šikovný chemik stvoří úplně novou drogu, která má stejné účinky jako marihuana nebo pervitin, ale je nová a tedy nezakázaná. Nějakou dobu trvá, než se novinka dostane na seznam zakázaných látek. A když se tam dostane, pozmění chemik složení a nebude už jí říkat F1, ale F2, a opět tak podniká a distribuuje legálně,“ popisuje skulinu v zákoně Badin.

„A vůbec to nejhorší nebezpečí je, že při požití takové pilulky už vůbec nemáte tušení, co to s vámi udělá. Je to jako hra na chemickou ruskou ruletu. Děláme všechno možné, abychom šíření takovýchto drog zabránili, a naštěstí to vypadá, že se v Česku snad moc neuchytily,“ uzavřel Badin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám