Hlavní obsah

Aféra s předvolebním uplácením v Plzni skončila blamáží

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Jako bublina splaskla aféra s uplácením politiků v Plzni, kterou těsně před komunálními volbami rozpoutala strana Občané cz vedená dosluhujícím primátorem Pavlem Rödlem. Ten prezentoval mediím a později i policii v trestním oznámení, že několik kandidátů strany dostalo vysokou finanční nabídku od lidí z ODS, aby pře volbami odstoupili z kandidátky. Jenže výsledek policejního vyšetřování ukázal, že šlo nejspíš o blamáž.

Foto: Právo

Pavel Rödl

Článek

„Neshledali jsme důvody zahájit ani úkony trestního řízení,“potvrdil Právu mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek. To znamená, že detektivové nezjistili žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly podezření, že došlo ke spáchání trestného činu.

Rödl, který před volbami přeběhl z ODS právě ke straně Občané cz, tvrdil, že mu o pokusu uplatit za odstoupení z kandidátky řekli dva lidé. „Nemám jediný důvod jim nevěřit. Přišli s tím prakticky ve stejnou dobu.a způsob uplácení popsali stejně,“ sdělil Rödl v polovině září sdělovacím prostředkům. Mělo se jednat o částky od 500 tisíc korun do miliónu korun a za vším údajně stál člen vedení ODS. Jména kandidátu, kteří měli být uplaceni, ale strana úzkostlivě tajila.

„Nechceme ohrozit jejich rodiny,“ vysvětlil Rödl s tím, že policii je samozřejmě sdělí. Podle informací Práva ale tito lidé u výslechu žádné uplácení nepotvrdili. Prý vše měli jen z doslechu.

ODS uzavřela velkou koalici s ČSSD

Že se jedná o pomluvu s cílem poškodit ODS byl od začátku přesvědčen její plzeňský šéf Jiří Šneberger „Uplacení dvou kandidátů ze sedmačtyřiceti by k ničemu nevedlo. To nemělo logiku,“ reagoval na nařčení Šneberger.

Ve volbách byla nakonec úspěšnější ODS, která získala v sedmačtyřicetimístném zastupitelstvu 14 křesel, zatímco Občané cz jen pět. Kvůli vzájemné nevraživosti, na níž se podepsala i zmíněná aféra, ODS prakticky vyloučila spolupráci se stranou Občané cz a uzavřela velkou koalici s ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám