Hlavní obsah

Advokátní komora se ohradila proti slovům Marvanové o nátlaku

Tvrzení bývalé náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové, která označila za jeden z důvodů odchodu z funkce tlak advokátní lobby na změny advokátního tarifu, v úterý odmítla Česká advokátní komora. Její předseda Martin Vychopeň označil výroky Marvanové za nepravdivé, neetické a zavádějící.

Foto: Petr Horník, Právo

Hana Marvanová

Článek

Vychopeň uvedl, že opakovaná mediální vystoupení Marvanové sledoval "s velkým překvapením a nevolí". Uvedl, že v posledních měsících se za komoru zúčastnil velkého počtu jak jednání v ústavně-právním výboru Sněmovny, tak jednání u kulatého stolu, která svolávala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) i její náměstkyně Marvanová.

"Šlo o jednání otevřená a těchto jednání se zúčastnili nejen zástupci justice a dalších právnických profesí, nýbrž i zástupci veřejnosti," zdůraznil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Je pravda, že naše vystupování na těchto setkáních bylo razantnější, to ale až poté, co jsme byli informováni, že ministerstvo vedlo několik separátních jednání s představiteli a tvůrci návrhu novely občanského soudního řádu, nakonec v Poslanecké sněmovně předloženého skupinou poslanců, podle nějž má být opuštěna zásada přiznání náhrady nákladů řízení spočívajících v zastoupení advokátem u pohledávek do 10 000 korun," dodal.

Marvanová se vrací do advokacie

Marvanová odchází po sporech s ministryní Válkovou zpět do advokacie, v níž má v současné době pozastavenu činnost. Ministryně tvrdí, že jádrem jejich několikaměsíční rozepře bylo to, že Marvanová nerespektovala její pozici šéfky ministerstva. Volila prý jiné postupy a metody jednání než Válková. Marvanová to odmítá s tím, že za jejím odchodem údajně stojí nátlakové skupiny z justice či advokacie.

Funkci Marvanové v úterý převezme Robert Pelikán, který doposud působil jako šéf legislativního odboru ministerstva financí. Toto řešení navrhl Pelikánův dosavadní šéf na ministerstvu a zároveň předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám