Hlavní obsah

Adamec na postu šéfa kliniky IKEM zatím zůstává

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesor Miloš Adamec zatím zůstává v čele kliniky transplantační chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Výsledky tolik zpochybňovaného konkurzu na jeho funkci totiž zatím vyhlášeny nebyly. A zřejmě nebudou, dokud se nezjistí, zda druhý kandidát na post šéfa uvedené kliniky skutečně opsal dizertační práci od mladých lékařů IKEM, nebo ne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Článek

„Odvolán z funkce jsem zatím nebyl. Rád bych ale od personálního náměstka IKEM znal termíny, do kdy konkurz musí být uzavřen nebo jak to vůbec s termíny je,“ řekl Právu v úterý profesor Adamec. Na běžném chodu kliniky se podle jeho slov nic nezměnilo.

Do konkurzu, který proběhl 19. října, se kromě Adamce přihlásil i doktor Jiří Froněk, bývalý žák profesora Adamce, který dnes pracuje na prestižní klinice v Londýně.

Lékaři z IKEM ale Froňka napadli kvůli údajnému plagiátorství jeho dizertační práce, kterou měl opsat od dvou mladých lékařů IKEM Petera Baláže a Ivana Matii. Práci měl Froněk obhájit v Olomouci a získat vědecký titul Ph.D. Froněk obvinění z plagiátorství ale odmítá a proti nařčení se chce bránit i soudní cestou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva mladí lékaři IKEM Peter Baláž a Ivan Matia, jejichž práci měl podle Miloše Adamce jeho protikandidát Jiří Froněk opsat.

Dvě vědecké rady práce posoudí

Ředitel IKEM docent Jan Malý se obrátil na děkana lékařské fakulty olomoucké univerzity s žádostí o svolání vědecké rady, která by se znovu vrátila k udělení titulu Ph.D. doktoru Jiřímu Froňkovi a celou záležitost důkladně prošetřila.

Prošetřovat ji ale bude i lékařská komora. „Docent Malý požádal lékařskou komoru o posouzení obou prací, tedy doktora Froňka na jedné straně a doktorů Baláže a Matii na straně druhé, která by určila, co je originál a co plagiát. Práce posoudí vědecká rada lékařské komory,“ řekl Právu prezident komory Milan Kubek. Dodal, že práce ještě komora nedostala a až je dostane, bude několik týdnů trvat jejich odborné posouzení.

IKEM se omlouvá pacientům

Že situace není jednoduchá a dopadá na atmosféru v IKEM, vyplývá i z prohlášení docenta Malého, v němž píše, že „IKEM se omlouvá zejména svým pacientům transplantačních programů, které jak z mnoha ohlasů vyplývá, uvádí tato mediální kampaň v nejistotu“.

Zároveň ujišťuje pacienty, že „probíhající události nemají žádný vliv na provoz transplantačních programů v IKEM“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám