Hlavní obsah

Doležel se chce vrátit do politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Bývalý ředitel sekretariátu českých premiérů Zdeněk Doležel bude usilovat o návrat do státní správy a do politiky, kterou opustil poté, co byl obviněn a obžalován v kauze známé jako „pět na stole v českých“. Uvedl to v on-line chatu se čtenáři Novinek. Soud Doležela ve čtvrtek zprostil obžaloby, proslulá věta podle verdiktu neznamenala žádost o pětimiliónový úplatek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zdeněk Doležel na on-line chatu

Článek

"Z principu daného děje budu o tento krok usilovat,“ odpověděl Doležel na dotaz, zda chce i nadále pracovat ve státní správě. "Do politiky se rozhodně vrátím, a je paradoxní, že po vyslovení verdiktu soudu jsem byl především rád, že se toho výroku dožil můj táta,“ uvedl také Doležel.

Připustil, že jednal na vlastní pěst s polským lobbistou Jackem Spyrou, aby odhalil pozadí mediálního „odstřelu“ bývalého předsedy vlády Stanislava Grosse (ČSSD), který odstoupil kvůli aféře se svým bytem. "Jsem přesvědčen, že na Grosse byl dokonale využit scénář mediální likvidace,“ uvedl Doležel.

V odpovědích se několikrát označil za profesionálního státního úředníka, jehož veškeré kroky směřovaly k ochraně státu.

Pět na stole v českých? Domluva schůzky, trvá na svém Doležel

Doležel se čtenářům také vyjádřil ke slovům, která ho proslavila a dala jméno celé jeho kauze.

"Dnes můžeme onu větu více specifikovat. Jednalo se o Prahu 4, vynikající restauraci u Václava IV.,“ uvedl Doležel s tím, že tam čepují plzeň a výtečně vaří. Schůzku domlouval se Spyrou, který tehdy jako poradce zastupoval společnost Seta Invest.

Podle obžaloby měl obrat "pět na stole v českých“ znamenat požadavek pětimiliónového úplatku za to, že vrátí Setu do hry o privatizaci petrochemické společnosti Unipetrol. Ta v té době už byla prodána polskému PKN Orlen.

Doležel už dříve před soudem uvedl, že čísla znamenala míru důležitosti člověka, který bude na setkání přítomen. "Pětka byla schůzka za účasti premiéra, čtyřka za účasti ministra vlády, trojka poslance, dvojka někoho z top managementu firmy a jednička znamenala účast mou,“ vypověděl Doležel.

Co podle záznamu TV NOVA řekl Doležel Spyrovi:
Doležel: "V sedm hodin, ve čtvrtek u lesa, tam bude na stole pět."
Spyra: "Prosím?"
Doležel: "Jestli chtějí informace, tak bude na stole pět."
Spyra: "A pět v českých?"
Doležel: "Jo."
Spyra: "Rozumím."
Zdroj: TV NOVA

Na dotaz, proč Doležel používal kódovou řeč, když jí nakonec nerozuměl ani Spyra, Doležel odpověděl, že to byl právě polský lobbista, který o šifrovanou komunikaci žádal.

"Kdybyste byl účasten průběhu jednotlivých stání, tak byste byl překvapen třeba tím, že pan Spyra ve svých výsleších potvrzoval užití kódové řeči. Na doplnění: byl to jeho návrh, na který jsem kdysi přistoupil a on jej dokonale zneužil,“ napsal čtenáři Doležel.

Hodlá napsat knihu

Čtenáře také zajímalo, jaké jsou Doleželovy plány do budoucna. "Píšu knihu. Chci zachytit vývoj společnosti v této zvláštní, hektické době,“ uvedl. Na trh by se podle něj měla dostat na konci letošního roku.

"Chci ji opřít o kvalitní literární zpracování úžasně zajímavé dynamické doby české společnosti a nechtěl bych, aby kniha pouze sklouzla k suchému konstatování faktů,“ plánuje Doležel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám