Hlavní obsah

ODS zřejmě po Pohankově hlasu nesáhne

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kdyby poslanec ČSSD Michal Pohanka, který ve středu vystoupil z poslaneckého klubu a ze strany, podpořil svým hlasem novou vládu, patovou situaci by to mohlo ukončit. Sama ODS ale zřejmě o takovou možnost neprojeví zájem.

Článek

Pokud by Pohanka podpořil případnou novou vládu ODS, pravice by ve Sněmovně získala 101 hlasů a levice by se zastavila na 99. Vláda by tak mohla prosazovat zákony a začít vládnout.

Pohanka včera serveru aktuálně.cz řekl, že svůj další postoj bude zvažovat. "Tím, že jsem z ČSSD vystoupil, budu zvažovat svůj vlastní názor a nebudu se řídit názorem, který by mi byl z nějaké strany dáván. Teď jsem v pozici nezávislého poslance," řekl v rozhovoru muž, který se skrývá a ani jeho vlastní strana neví, kde je.

ODS s Pohankou nepočítá

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek ve středu uvedl, že nová vláda nemůže být závislá na hlase jednoho poslance. Jednání o vládě by se ale rozbitím bloků ve Sněmovně mohlo být jednodušší.

Místopředseda ODS a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas řekl, že občanští demokraté nepočítají s tím, že by mohl být Pohanka jejich 101. hlasem. "Kroky na politické scéně by měly být dělány přednostně cestou dohody politických stran," uvedl Nečas.

Vládu založenou na hlase přeběhlíka si nepřeje ani prezident Václav Klaus, který se snaží dospět k řešení stojícím na širší dohodě parlamentních stran.

Ostatní strany stojedničkovou vládu většinou vylučují

Změny poměru sil v Poslanecké sněmovně se neobává ani předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Pokud by došlo k poměru sil na 101:99, tak zcela nepochybně by pan prezident dále trval na tom, že taková vláda by neměla takovou podporu

Lidovci si myslí, že rozhodnutí Pohanky by situaci ve Sněmovně nemělo ovlivnit.  Komunisté považují Pohankův krok za zradu na voličích. Jediná Strana zelených připouští možnost vzniku dočasné stojedničkové vlády, pokud by se ukázalo, že poslanec není koupený nebo nebyl ke svému rozhodnutí donucen.

Co zaznělo o Pohankovi v reportáži TV Nova

Spojení mezi Michalem Pohankou a kauzou kolem zneužití peněz z evropských fondů se poprvé objevilo minulý týden v reportáži televize Nova.

Pohankovo jméno uvedl starosta Budišova Ladislav Péťa, který označil bývalého náměstka ministra zdravotnictví za "hráče" a vyjadřoval se o něm jako o dobrém známem. Péťa na záznamu Novy mluvil o možné vazbě na projekt mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), které má vzniknout v nemocnici u svaté Anny.

Pohanka své rozhodnutí vystoupit z ČSSD [celá zpráva] a z poslaneckého klubu oznámil ve středu ráno. Jako důvod uvedl informace uvedené v reportáži TV NOVA  z minulého týdne. V ní se starosta Budišova Ladislav Péťa, který byl policií obviněn z vydírání a přijímání úplatků v kauze Doležel, o Pohankovi vyjadřoval jako o dobrém známem.

Reklama

Související články

ČSSD: Pohanka má zřejmě "pistoli u hlavy"

Vedení ČSSD se stále nepodařilo spojit se poslancem Michalem Pohankou, který ve středu oznámil svůj odchod ze strany i z jejího poslaneckého klubu. Sociální...

Výběr článků

Načítám