Hlavní obsah

Topolánek: vím o poslanci vydíraném kvůli nové vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Mirek Topolánek prohlásil, že prý ví o poslanci, který je vydírán kvůli tomu, aby dal svůj hlas nové vládě. Jeho jméno ale neprozradil, stejně jako jeho stranickou příslušnost. "Řekl jsem, že o některém vím, a o tom některém vím," řekl v úterý novinářům.

Článek

Topolánek již v pondělí na Frekvenci 1 uvedl, že ví o poslancích, kteří jsou buď vydíráni nebo korumpováni proto, aby podpořili svým hlasem vládu Jiřího Paroubka. Na otázku, co říká zvěstem, že Paroubek má tři lidovce, které využije při hlasování o důvěře své vládě, premiér řekl: "Tak, to jsou ti, o kterých já říkám, že mají tu osmatřicítku na spánku a jsou buď vydíráni, nebo korumpováni".

Premiér poté dodal, že neví, kolik údajně vydíraných poslanců je a z jaké jsou strany. "Jiří Paroubek každopádně nemá sto jedna. A pokud by je náhodou měl, tak to bude ten případ, tak, jak jsem ho pojmenoval," řekl v rozhlase předseda ODS.

Úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal vyloučil, že by někdo ze 13 poslanců jeho strany čelil vydírání. "Já to určitě nejsem a vzhledem k situaci a atmosféře na našem poslaneckém klubu bych to téměř vyloučil u kohokoliv," řekl Kasal. Všichni lidovečtí poslanci podepsali závazek, že neumožní vládu závislou na KSČM. "Je to pitomost," shrnul věc bývalý lidovecký ministr Cyril Svoboda.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že sociální demokracie průběžně jedná s ostatními stranami i poslanci, úvahy o vydírání či korupci ale jednoznačně odmítl. Spekulace o tom, že by vládu ČSSD tolerovanou KSČM mohl podpořit minimálně jeden poslanec z jiných stran, označil za předčasné - ČSSD totiž nemá pověření sestavit kabinet, připomněl Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám