Hlavní obsah

Vesecká: odposlechy politiků byly v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká je přesvědčena o tom, že zářijové odposlechy telefonů některých politiků a novinářů v souvislosti se šetřením úniku tzv. Kubiceho zprávy byly v pořádku. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Článek

Vesecká si podrobnější informace vyžádala před dvěma týdny cestou Vrchního státního zastupitelství v Praze u pražského městského státního zastupitelství. Učinila tak poté, co se objevily pochybnosti o zákonnosti a důvodnosti postupu orgánů činných v trestním řízení.

Vyšlo totiž najevo, že policie odposlouchávala 46 telefonních stanic patřících ministru vnitra Ivanu Langrovi (ODS), poslanci Janu Vidímovi (ODS), jeho poradci Karlu Bartákovi a novinářům Janu Hrbáčkovi z Radiožurnálu a Sabině Slonkové z Aktuálně.cz.

"Nejvyšší státní zástupkyně již dostala doplnění informací a dá se říci, že na našem předchozím vyjádření se nic nemění. Postup v tomto případě byl zákonný a odůvodněný," sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí Vesecké František Tlapák.

Jak doplnil, nejvyšší státní zástupkyně zaujme konečné stanovisko až poté, co bude ukončeno samotné šetření úniku Kubiceho zprávy.

Inspekce ministra vnitra přitom v úterý navrhla státnímu zástupci, aby v této souvislosti obvinil samotného šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho a dva jeho podřízené.

Ministra vnitra Langra podle Aktuálně.cz závěr prověrky nepřekvapil. "Je-li něco formálně v pořádku, neznamená to, že je to v pořádku i věcně. Pevně doufám, že se nakonec vše vyjasní," uvedl Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám