Hlavní obsah

Digitální televizní vysílání má první oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpravodajská televize Z 1, jedna z nových digitálních TV, která výrokem soudu přišla začátkem září o digitální licenci, omezila investice a propustila zaměstnance. "Dočasné pozastavení investic se týká hlavně přerušení nákupu technologií, investic do infrastruktury a ukončení zaměstnaneckého poměru s většinou pracovníků První zpravodajské," sdělil ve středu ředitel marketingu finanční skupiny J&T Petr Málek.

Článek

J je majitelem zpravodajské televize Z 1 a kromě ní vlastní  slovenskou zpravodajsko-publicistickou stanici TA 3.

"Potřebné investice do projektu se pohybují v řádech desítek miliónů korun a v současnosti není zaručena jejich návratnost," uvedl Málek důvod rozhodnutí majitele. Dodal ale, že investor je připraven reagovat na další vývoj a že se licence definitivně nevzdává.

Podobné kroky činí Febio TV. "Naše situace je stejná. Minulý týden jsme přijali kroky k tomu, aby se dál nezvyšovaly naše ztráty," uvedl zakladatel stanice Febio TV Fero Fenič. Celou přípravu rozjezdu stanice podle něj uvedli do stavu umělého spánku.

Vysílací rada reaguje

Vzniklou patovou situaci kolem přechodu z analogového na digitální vysílání se rozhodla řešit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Ve středu oznámila, že podá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu, který zrušil radou přidělené digitální licence šesti televizím.

Již dříve podala kasační stížnost Nova a Prima [celá zpráva]. Ta se chce stát účastníkem řízení. Vyřizování kasačních stížností trvá dlouho, vyjímkou není ani rok, či dva. Do té doby nemohou další účastníci nijak právně reagovat, odvolávat se nebo činit jiné  kroky. Mohou jen vyčkávat.

"Rada podá stížnost poměrně rychle, má na to čtrnáct dní," oznámil předseda vysílací rady Václav Žák. Pro tuto možnost se vyslovila rada jednohlasně.

Digi nelze zastavit

Nástup digitálního vysílání je nevyhnutelný a nutný neboť se na něm dohodli členové EU. Okolní státy kolem naší republiky navíc již většinou digitálně vysílají a na Domažlicko je kvůli tomu zhoršený či omezený příjem z 12. kanálu Vraní vrch. Ruší je signál z Německa. V této oblasti se proto začne od 1. listopadu vysílat digitálně. Diváci budou mít digi signál ČT a zřejmě Novy, u Primy se zatím neví, jak bude reagovat.

O digitálním vysílání jednala včera i Rada České televize.. "ČT spustí na obrazovce  vlastní kampaň, v níž začne vysvětlovat, v čem spočívá nastupující digitální zemské TV vysílání, a co to obnáší. První speciální akce bude zaměřena na Domažlicko, budeme spolupracovat s místními zastupitelstvy a  jsme připraveni reagovat na dotazy obyvatel v tomto místě," řekl včera na radě Pavel Hanuš, který má v ČT digitalizaci na starosti.

Hanuš také včera na radě představil návrh, jak by se dal problém v patové situace vyřešit. "Je potřebné manažerské řízení celého projektu a nutná generální dohoda všech subjektů," uvedl například Hanuš.. "Stát situaci v digitalizaci podcenil, dělá to amatérsky," zaznělo při diskusi mezi členy Rady

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám