Hlavní obsah

Babího léta si užijeme celý týden

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Babí léto je v plném proudu a ještě si jej užijeme. V pondělí a v úterý by se odpolední teploty měly vyšplhat až na 25 stupňů. Nejtepleji by mělo být ve středu a ve čtvrtek, kdy se očekává až 26 stupňů. V závěru týdne by teploty měly dosahovat 21 až 25 stupňů.

Článek

"Můžeme tedy očekávat poměrně hezké počasí, téměř beze srážek a s ranními mlhami," řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Vysvětlila, že v meteorologickém slovníku je pojem babího léta vysvětlován jako období suchého, slunného a teplého, málo větrného počasí v září a v říjnu. Počátek babího léta se také projevuje velkou teplotní amplitudou vzduchu mezi teplým dnem a chladnou nocí a dopoledními mlhami.

Babí léto se u nás také nazývá létem svatého Václava. Podobně tomu je v dalších zemích, kde se babí léto vyskytuje - ve Francii mu říkají léto svatého Martina, v Anglii léto svatého Lukáše, ve Švédsku mají svatou Brigitu, V USA a v Kanadě se nazývá létem indiánským.

Astronomický podzim začíná na severní polokouli 23. září, kdy sluneční paprsky dopadají kolmo na rovník. Meteorologové považují už celé září za podzimní měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám