Hlavní obsah

Advokát policisty Čermáka podal trestní oznámení na Jacques

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Trestní oznámení na poslankyni Strany zelených Kateřinu Jacques podal ve středu advokát Jaroslav Janeček, který zastupuje policistu Tomáše Čermáka. Za zásah proti Jacques na prvomájové manifestaci v Praze byl Čermák obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Janeček naopak podezírá Jacques z trestných činů útoku na státní orgán, křivého obvinění a křivé výpovědi.

Článek

"Byla policistou Čermákem minimálně třikrát vyzvána jménem zákona, aby nevstupovala na nezbytně nutnou dobu do prostor, kde by mohla kontaktovat zadní voj neonacistů, kdy každý je povinen příkazu policisty uposlechnout, což zcela záměrně a účelově neučinila za účelem se před stávajícími volbami zviditelnit," řekl doslova Janeček.

Kromě Jacques podal Janeček trestní oznámení také na jejího kolegu Petra Slunéčka. "Žádám, aby Nejvyšší státní zastupitelství případ důkladně prověřilo," prohlásil advokát.

"Je jisté, že v takové situaci, v jaké je, se bude bránit všemi možnými prostředky," řekla o Čermákovi Jacques poté, co se o oznámení dozvěděla. "Platí zde lidové rčení, že nejlepší obrana je útok. Já žádnou vinu necítím," dodala.

Podle advokáta Jacques konflikt plánovala

Čermákův právník tvrdí, že Kateřina Jacques hrubě jeho klienta urazila a pomluvila. Šlo podle něj o naplánovanou a promyšlenou akci, která měla za cíl buď vyprovokovat policisty, nebo se dostat do střetu s neonacisty. Janeček doplnil, že Jacques neuposlechla ani dalších výzev a byla varována, že proti ní bude použito donucovacích prostředků, což se také ze strany Čermáka stalo.

Tehdejší ředitelka sekce lidských práv úřadu vlády Jacques uvedla, že ji policista Čermák bezdůvodně a brutálně napadl a zbil. Kvůli útoku na ni byl pak dočasně zproštěn výkonu služby a nyní čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody.

Janeček míní, že by se trestní stíhání mělo týkat i Jacques. Podle něj se dopustila trestného činu křivého obvinění a křivé výpovědi, za což jí hrozí tři až osm let odnětí svobody. "Dne 13. července jako svědek nevypovídala pravdu, a to i dříve do sdělovacích prostředků. Podle její verze měla být fyzicky napadena na místním oddělení policie nejen mým klientem, ale i jinými policisty. Tyto skutečnosti nejsou pravdivé," uvedl s tím, že se opírá o záznam policejních kamer i výpovědi osob.

"Je to kuriózní, protože je to naopak - oni mě neustále křivě obviňují a pomlouvají," podotkla Jacques.

Oznámení na Slunéčka kvůli kopu do hýždí

Do incidentu u Palackého náměstí v Praze se zapojil i Petr Slunéčko, který se své kolegyně zastal, za což si vysloužil trestní stíhání. Státní zastupitelství ho ale zrušilo.

"Fyzicky napadl policistu Čermáka tak, že se slovy 'ty prase, ty hovado' ho vší silou kopl pravou nohou do levé hýždě," stálo v usnesení o zahájení stíhání. Slunéčko již dříve potvrdil, že policistu opravdu kopl.

Janeček podal na Slunéčka trestní oznámení kvůli údajnému útoku na veřejného činitele. "Fyzicky napadl mého klienta. Následně mu aktivně bránil v provedení služebního zákroku," sdělil advokát. Čermák je prý kvůli konfliktu dodnes v pracovní neschopnosti a lékař u něj navíc 16. srpna zjistil zlomeninu střední části kostrče. Konflikt se však odehrál už 1. května. Doba léčení údajně potrvá až do listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám