Hlavní obsah

Koleje a podnájmy: kde a za kolik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozdíl od dob, kdy praskaly ve švech, nebyly v minulém akademickém roce vysokoškolské koleje často vůbec naplněny. Zejména proto, že citelně podražily. Více se dočtete v pátečním Právu v rubrice Studium.

Článek

Od 1. října 2005 je totiž kolejné stanovováno na základě skutečných režijních nákladů ubytovacího zařízení, protože vysoké školy již nedostávají od státu finance na ubytování studentů (šlo o dotaci ve výši cca 900 korun na lůžko). Příspěvky teď dostávají samotní studenti formou tzv. ubytovacího stipendia, přičemž nezáleží na tom, zda se rozhodnou pro bydlení na koleji či v soukromí.

"Z těchto důvodů budeme na Strahově od prvního října opět zdražovat. Navyšují se náklady na elektřinu. Nyní zde zaplatíte za lůžko přibližně 1800 korun," říká ředitel Správy účelových zařízení ČVUT Zdeněk Zmrzlík, podle nějž by však měsíční kolejné po podzimním zdražování nemělo přesáhnout částku 2000 korun.

"Další nárůsty cen jsou citelné pro každého studenta," komentuje situaci posluchačka ČVUT Tereza Krulišová a roztrpčuje se: "Koleje nejsou plné jen proto, že skutečně přemrštily ceny a ubytovací stipendium kolejné nepokryje. Kvalita ubytování není rovněž dostačující. Strahov připomíná spíš kasárna."

Co si přečtete:

:: lůžek je dostatek díky citelnému zdražení kolejného

:: zájem o priváty roste

:: porovnání cen kolejí

:: podmínky udělení ubytovacího stipendia

Více se dočtete v pátečním Právu - rubrika Studium

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám