Hlavní obsah

Česko nezavede mimořádná bezpečnostní opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé, kteří cestují do Británie, nebo mají ve Spojeném království mezipřistání, mohou narazit na určité problémy v souvislosti se zpřísněnými bezpečnostními opatřeními. Zavedly je britské úřady po zmařeném útoku na deset letadel mířících do Spojených států. České ministerstvo vnitra však žádná mimořádná bezpečnostní opatření nechystá.

Článek

Kromě opatření vyžádaných britskými a americkými úřady na letišti v Ruzyni Česká republika k žádným mimořádným akcím nepřikročí.

"Nemáme žádnou informaci o tom, že by ČR hrozil útok. Současná opatření jsou dostatečná. Již jsme k bezpečnostním opatřením přistoupili v souvislosti s izraelsko-libanonským konfliktem," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

O hrozícím nebezpečí nemá poznatky ani Bezpečnostní informační služba (BIS). "BIS nemá indicie o bezprostředním nebezpečí ani ve vztahu k českým letadlům," řekl mluvčí BIS Jan Šubert. Podle něj je služba nyní mnohem pozornější, ale zatím nemá poznatek o možném nebezpečí.

"Bezpečnostní opatření byla zvýšena na žádost Velké Británie a Spojených států. Cestující, kteří letí do těchto destinací se setkají s přísnějšími bezpečnostními a pasovými kontrolami," řekla ředitelka odboru komunikace ruzyňského letiště Veronika Sedláčková.

Na palubu jen s nezbytnými předměty

Odbor krizové připravenosti ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek upozornil zejména na to, že britské úřady zakázaly brát na palubu jakákoliv příruční zavazadla, ta putují do zavazadlového prostoru stroje. Zákaz se zvlášť zaměřuje na tekutiny, protože podle posledních poznatků měli útočníci v plánu použít k útoku na letouny speciální chemické roztoky.  

Podle nařízení britské vlády si mohou cestující vzít na palubu pouze plastový sáček, nejlépe průhledný, který může obsahovat jen nezbytně potřebné předměty. Mezi ně patří například léky, avšak pouze takové, jež cestující nemůže postrádat během letu, například inzulínovou soupravu. Zakázána jsou všechna tekutá léčiva, vyjma nezbytných, která však musejí být v originálním obalu.

Povolené jsou dále dámské hygienické potřeby, papírové kapesníky či utěrky, musejí však být v otevřeném obalu. Naopak s obalem na brýle nebo roztokem na kontaktní čočky nebude cestující na palubu vpuštěn.

Určitých úlev se dočkají lidé, kteří cestují s dětmi. Do letadla si mohou vzít jídlo pro dítě, dětské utěrky, pleny, dětský krém nebo mléko v lahvičce. Obsah lahvičky ale úředníci kontrolují. Jeden z rodičů se musí mléka při kontrole napít.

Přísnější kontroly před vstupem do letadla

Britská vláda nařídila, aby všichni cestující do Spojeného království procházeli ručně prováděnou kontrolou. Veškeré jejich předměty včetně obuvi musí projít rentgenovou kontrolou. Rentgen musí zkontrolovat i dětské kočárky a chodítka pro seniory.

"Ministerstvo zdravotnictví doporučuje cestujícím s chronickým onemocněním, cestujícím s malými dětmi a handicapovaným cestujícím informovat se před odletem z ČR u letecké společnosti o přesných podmínkách přepravy výše zmíněných předmětů a pomůcek," uvedl Marek Uhlíř z odboru krizové připravenosti ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám