Hlavní obsah

ČSSD bude žádat změny v koaliční smlouvě

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu v Praze schválil postup vedení strany při jednání s trojkoalicí ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených, která mají začít v pondělí. Jednat se má o programu koalice a obsazení postu šéfa Sněmovny.

Článek

ČSSD bude žádat změny koaliční smlouvy, a to hlavně v pasážích o rovné dani, sociální politice či deregulaci nájemného. Případné dovysvětlení v programovém prohlášení vlády podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nestačí.

Jediným podkladem k jednání je podle Sobotky právě koaliční dohoda. Místopředseda považuje tento dokument za nevyvážený. Chybí v něm prý rozpočtová politika a neobsahuje nic o přijetí eura.

Na jednáních o podmínkách, za kterých by sociální demokraté podpořili nebo tolerovali vládu trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, se lídři těchto stran dohodli s vedením ČSSD tento týden. ČSSD čeká od ODS podle Sobotky jen oznámení místa a času. Očekává se, že by výsledky mohly vést ke zvolení kandidáta ČSSD Lubomíra Zaorálka předsedou Sněmovny už příští pátek.

V týmu vyjednavačů ČSSD jsou místopředsedové Bohuslav Sobotka a Zdeněk Škromach s dosluhujícím vicepremiérem Jiřím Havlem. Občas do něj bude vstupovat Paroubek. Šéf ČSSD také očekává, že by mohl do jednání stran tvůrčím způsobem vstoupit prezident Václav Klaus počátkem příštího měsíce, kdy mu má předseda ODS Mirek Topolánek, kterého pověřil sestavením nové vlády, předložit výsledky své práce. "Bylo by to asi užitečné v této chvíli," poznamenal Paroubek.

Místopředseda ČSSD Starec rezignoval

Místopředseda sociální demokracie Martin Starec v sobotu rezignoval na svůj post ve straně. V soc. dem. měl na starosti řízení strany. Důvod? Jak sám uvedl, jde o schválení nového organizačního řádu ČSSD, který oslabil jeho kompetence. Některé z nich přešly do pravomoci předsedy strany.

Organizační řád byl údajně předmětem bouřlivé debaty během pátečního zasedání předsednictva strany. Dnes řád rovněž po ohnivé diskusi schválil Ústřední výkonný výbor ČSSD, který se sešel v Praze.

Jaroslav Tvrdík, který naopak na základě organizačního řádu získal novou funkci šéfa poradců předsedy ČSSD, ke Satarcově rezignaci poznamenal, že byl v pátek ve svém odporu proti nové organizaci strany osamocený. "Bylo poctivé, že za takové situace odstoupil," dodal.

ČSSD by měla příští týden rozhodnout o tom, kdo bude mít na starosti hospodaření a stranickou pokladnu. "Doufám, že to nebudu já," poznamenal žertem Paroubek. "Z řádu vyplývá, že stranu bude od pondělka řídit její předseda, nikoliv jak to bylo dosud, že ve věcech, které se týkaly aparátu a v některých dalších otázkách, byla práce svěřena místopředsedovi strany pro řízení," řekl Paroubek.

Cílem nového organizačního řádu je podle něj modernizace, demokratizace a větší otevřenost strany. Koncem srpna chce vedení ČSSD předložit k debatě také nové stanovy.

Martin Starec je jedním ze služebně nejstarších členů nejužšího vedení strany. Starec byl místopředsedou pro řízení zvolen v březnu 2003, delší praxi v pozici místopředsedy má ze současného vedení ČSSD pouze ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám