Hlavní obsah

ČSSD bude jednat s trojkoalicí, budoucnost jí ale nedává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po pátečním krachu v pořadí už čtvrté volby předsedy Sněmovny se strany shodly alespoň na tom, že spolu příští týden budou jednat ve složení ODS, KDU-ČSL a Strana zelených na jedné straně a ČSSD na straně druhé. Sociální demokraté oznámili, že sice jsou ochotni s trojkoalicí jednat o programových prioritách, výsledky debat ale vidí skepticky.

Článek

ODS, lidovci a zelení chtějí, aby s nimi ČSSD vyjednávala o programových otázkách a dala najevo, za jakých podmínek by umožnila trojkoalici vládnout.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek již dříve označil myšlenku vlády pravozelené koalice za mrtvou. Jednáním o jejím programu ale ODS, lidovci a zelení podmínili případnou podporu kandidáta ČSSD Lubomíra Zaorálka do čela Sněmovny.

Poté, co v pátek strany trojkoalice pro Zaorálka odmítly hlasovat, svolil Paroubek k programovým jednáním, zároveň ale prohlásil, že neočekává, že by ČSSD mohla vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených podpořit.

Jestliže se ale sociální demokraté s trojkoalicí na ničem nedohodnou, hrozí, že v pořadí už pátá volba šéfa Sněmovny, která se má konat příští pátek, skončí opět neúspěšně. [celá zpráva]

Předseda Strany zelených Martin Bursík pokládá za dobrou výchozí pozici výsledky "neformálních rozhovorů" místopředsedy ODS Petra Nečase a vicepremiéra Jiřího Havla (ČSSD). Topolánek tyto schůzky, které podle něj trvaly celkem šest hodin, označoval za ochotu ODS jednat o programových otázkách.

Předseda ČSSD a dosluhující premiér Jiří Paroubek to ale vidí jinak. Vzájemné kontakty v tomto směru označil za "nějaká neoficiální jednání bez jakéhokoli výstupu".

Anketa

Podaří se podle vás trojkoalici vyjednat podporu ČSSD?
Ano
5,1 %
Ne
94,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11795 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám