Hlavní obsah

ČSSD se prý snaží přetáhnout poslance zelených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Strany zelených Martin Bursík nepřímo obvinil šéfa ČSSD a premiéra Jiřího Paroubka z toho, že se snaží přetáhnout některé zelené do svého politického tábora. Poslancům prý přicházejí SMS, v nichž se tvrdí, že ODS chystá velkou koalici s ČSSD, a oni tak budou ze hry. Ke komunikaci se zelenými se přihlásil Paroubkův tajemník Petr Petržílek.

Článek

Paroubkovi by teoreticky zisk i jediného hlasu navíc umožnil za současné patové situace oživit myšlenku menšinové vlády ČSSD. Premiér se k obvinění nevyjádřil.

Šéf zelených prohlásil, že mu přišla textová zpráva od člověka blízkého Paroubkovi. Vzkaz prý vyzněl tak, že už se připravuje koncept smlouvy o velké koalici, v níž je i dohoda na většinovém volebním systému. Text také podle Bursíka naznačoval, že je stále ještě čas na to, aby některý "zbloudilý" poslanec podpořil vznik menšinové vlády sociální demokracie. Kdo zprávy posílal, ale Bursík neřekl. Autor se prý musí přiznat sám. Poslancům prý také byla nabídnuta schůzka s Paroubkem.

K SMS se přihlásil Petržílek

Komunikaci se zelenými potvrdil Paroubkův tajemník Petr Petržílek, který je zároveň kandidátem ČSSD na funkci ministra životního prostředí. Učinil tak prý z vlastní iniciativy.

Petržílek prohlásil, že kontakty se Stranou zelených nepovažuje za nic nestandardního. Oslovuje ji prý už deset let.

Na dotaz, jestli chtěl přetáhnout zelené k socialistům, odpověděl vyhýbavě. Pouze uvedl, že jednal v zájmu budoucnosti ekologické politiky, která je s politickou konstelací úzce propojena. "Premiérovi jsem to řekl až později," uvedl na dotaz, zda zelené kontaktoval na přání Paroubka.

Bursík: ať se ČSSD chová slušně

Bursík také vyzval ČSSD, aby se "začala chovat slušně". "Lidé by měli vědět, co se děje," odůvodnil, proč o této věci mluví veřejně.

Předseda ODS Mirek Topolánek v reakci na Bursíkova slova řekl, že občanští demokraté velkou koalici odmítají, a žádnou koaliční smlouvu s ČSSD tedy nepřipravují. Šéf lidovců Miroslav Kalousek uvedl, že poslance KDU-ČSL nikdo nekontaktoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám