Hlavní obsah

Koalice a KSČM nabízejí ČSSD dočasného šéfa Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci ODS, lidovců, zelených a komunistů ve středu přislíbili sociálním demokratům podporu pro jejich kandidáta na předsedu Sněmovny. Podle předsedů stran by sociální demokrat měl stát v čele Sněmovny do chvíle, kdy poslanci případně nedají důvěru vznikající trojkoaliční vládě Mirka Topolánka. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale prohlásil, že sociální demokraté svého kandidáta ani tentokrát nenominují.

Článek

Předsedu Sněmovny mají poslanci už potřetí volit v pátek. Závěrečný termín pro nominaci kandidátů přitom vyprší ve středu v 16 hodin. Zatím se však zdá, že žádný kandidát nominován nebude.

Zástupci koalice totiž uvedli, že kvůli nabídce ČSSD svého člověka do čela dolní komory prosazovat nebudou. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ale sociální demokracie nabídku nepřijala a svého kandidáta nepostaví ani tentokrát. To by znamenalo, že se v pátek volba šéfa Sněmovny vůbec neuskuteční.

Dolejšův návrh

"Chci dát veřejnou výzvu Jiřímu Paroubkovi a sociálním demokratům, aby do 16:00, to je termín pro uzavření nominací na předsedu Sněmovny, nominovali svého kandidáta na volbu tento pátek za takzvaných Dolejšových podmínek. To je návrh, který dává ČSSD funkci předsedy Sněmovny, který funkci opouští, pokud není dána důvěra vládě," řekl šéf ODS Mirek Topolánek po středečním jednání představitelů všech pěti sněmovních stran.

Znovu tak připomněl návrh místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše, podle kterého by byl zvolen do čela Sněmovny sociální demokrat, který by tuto funkci opustil v případě, že by poslanci nevyslovili důvěru Topolánkově trojkoaliční vládě.

"To znamená, že se posuneme o čtyři, pět týdnů, ale při fungující Sněmovně a při vládě s mandátem z voleb," uvedl Topolánek.

"Přáli bychom si, aby Sněmovna začala pracoval se sociálně demokratickým předsedou v čele," řekl předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

ČSSD chtějí permanentního šéfa Sněmovny

Sociální demokraté uspořádali po jednání svou vlastní tiskovou konferenci, na které místopředseda strany Bohuslav Sobotka zopakoval, že ČSSD kandidáta nominovat nebude.

Podle Sobotky se soc. dem. nelíbí podmínka, podle které by měl dočasný šéf Sněmovny z řad ČSSD odstoupit z funkce už po případném nevyslovení důvěry Topolánkově vládě.

Zároveň připustil, že by ČSSD byla ochotna debatovat o tom, že by sociální demokrat opustil křeslo předsedy dolní komory až ve chvíli, kdy by sociální demokracie byla pověřena sestavením vlády.

Anketa

Měla by podle vás ČSSD přijmout nabídku koalice a komunistů?
Ano
35,1 %
Ne
64,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4130 čtenářů.

Reklama

Související články

ODS nabídla ČSSD čtyřkoalici

Předseda ODS Mirek Topolánek v pondělí nabídl šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi účast v koaliční vládě. V případě, že Paroubek bude souhlasit, Topolánek nevidí...

Topolánek: ČSSD chce protahovat své vládnutí

Občanští demokraté v úterý opět odmítli vizi ČSSD o vytvoření úřednické vlády. Zároveň se postavili i proti variantě menšinové vlády ODS s podporou sociální...

Výběr článků

Načítám