Hlavní obsah

Unionisté si zvolí nové vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Unie svobody-DEU se zkouší vzpamatovat z volebního debaklu. Unionisté si o víkendu zvolí nového šéfa, zatím na předsednickou kandidují prozatímní šéf unionistů Martin Stránský a senátor Jan Hadrava.

Článek

"Byl jsem přesvědčen, abych kandidoval na předsedu," řekl  Hadrava, který byl v minulosti místopředsedou strany.

Němec společně se svými zástupci Karlem Kühnlem a Františkem Pelcem rezignoval krátce po volbách, v nichž nejmenší vládní strana získala pouhých 0,3 procenta hlasů. Ve vedení zůstali jen dosavadní místopředsedové Martin Stránský a Ivo Ludvík.

Němec už o vedoucí post neusiluje

Ludvík hodlá obhajovat funkci místopředsedy a očekává, že předsednictvo doplní lidé z regionů. Němec, Kühnl ani Pelc už o návrat do stranického vedení neusilují, dodal.

"Období, která nás čeká, nebude jednoduché. Musíme jednat se všemi spřízněnými stranami v pravostředovém prostoru a pokusit se obnovit důvěru lidí v liberální proud," soudí Ludvík.

Unie svobody vznikla v roce 1998 po rozkolu v ODS. Když v témže roce vyústily volby v opoziční smlouvu mezi ODS a ČSSD, vytvořila s lidovci, ODA a DEU takzvanou čtyřkoalici. Favorit voleb se ale nedlouho před sněmovními volbami v roce 2002 rozpadl kvůli vnitřním rozporům.

Unionisté ve violební kampani překvapili neobvyklým důrazem na nový charakter strany. V rozporu s dosavadní pravicovou linií strany se prohlašovali za příznivce anarchistických myšlenek.

Reklama

Výběr článků

Načítám