Hlavní obsah

Poslanci Mencl a Langer měli miliónové vedlejšáky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší vedlejší příjmy ze všech poslanců - 3 519 868 korun - přiznal za loňský rok poslanec Václav Mencl (ODS). Bez devadesáti tisíc to byly peníze, které získal za odprodej zděděných akcií Plzeňského Prazdroje. Zbytek pak je výnos z pronájmu tří nemovitostí v Plzni.

Článek

Dva milióny si loni k platu místopředsedy Sněmovny (105 500 korun hrubého) přivydělal Ivan Langer (ODS). Zhruba z poloviny jeho příjmy tvoří plat v advokátní kanceláři, odměna za působení na právnické fakultě v Olomouci a autorské honoráře, druhou část pak mu vynesl pronájem nemovitosti.

Třetí v pořadí co do přivýdělků je lidovec Ladislav Šustr, jehož největší přiznané příjmy pocházejí každoročně z působení v dozorčí radě Sazky. V uplynulém období to bylo 993 297 korun, dalších 48 tisíc pak získal za členství ve výkonném výboru Státního fondu dopravní infrastruktury.

Na dalším místě v pořadí nejvyšších vedlejších příjmů je občanský demokrat Martin Říman, který v loňském roce a první polovině letoška získal přes 1,13 miliónu také za nájem svých nemovitostí.

Zbývající politici na miliónové vedlejší příjmy nedosáhli. Více než 830 tisíc korun vedlejších příjmů přiznal i po odchodu ze Sněmovny unionistický starosta Hlinska Robert Vokáč.

Další, varnsdorfský starosta, staronový člen komory Josef Poláček (ODS) si loni přivydělal 586 tisíc korun.

Pod půl miliónem korun zůstal nynější náměstek nejvyšší státní zástupkyně Zdeněk Koudelka (ČSSD), kterému advokacie vynesla 368 513 korun a přes devadesát tisíc získal od Městského úřadu v Brně. Jeho stranický kolega, další advokát Stanislav Křeček si přivydělal 357 221 korun.

Podle nového zákona, který začne platit až od počátku příštího roku, budou muset odhalovat politici i své dluhy. Zatím to učinil bývalý poslanec ODS Tomáš Teplík, který zveřejnil, že si vzal na koupi pražského bytu 3+1 hypotéku, jejíž výši neupřesnil. Otevřenější byl Josef Šenfeld (KSČM), který prozradil, že si spolu s manželkou vzali úvěr na bydlení u ČMSS ve výši půl miliónu korun.

Kasal dostal koloběžku

Zábavné čtení představují pravidelně stránky přiznání, na nichž politici zveřejňují obdržené dary. Nejhodnotnější dostal nepochybně premiér Jiří Paroubek od čínské vlády. Jeho úřad předal plazmový televizor v hodnotě 175 tisíc korun obratem Institutu veřejné správy "pro potřeby vzdělávacích aktivit".

Lidovecký místopředseda Jan Kasal získal v Saúdské Arábii hodiny Bulgary "v hodnotě řádů tisíců" a ke svým narozeninám byl obdarován koloběžkou.

Nejčastějším darem byly obrazy a hodinky. Pochlubil se jimi ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, Ladova Vodníka dostal šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý a hodinky od čínského premiéra za 7000 Kč jeho stranický kolega Pavel Hrnčíř.

Ještě tři dny

Novým poslancům, kteří byli zvoleni v letošních volbách, zbývají ještě tři dny do vypršení lhůty, v níž by měli poprvé zveřejnit své vedlejší činnosti, příjmy a dary.

Přestože existují rozdílné názory na to, zda tuto povinnost zákonodárci po nedávných změnách zákona o střetu zájmů mají, s oznámeními poslanců se v posledních dnech roztrhl pytel. Svá přiznání do Senátu doručilo již 115 zákonodárců nových i minulých, europoslanců a šéfů státních orgánů. Jistotu do toho, kdo a co má přiznávat, přinese až nový zákon o střetu zájmů, který začne platit od příštího roku.

Rögnerová: Žalob se nebojím

O tom, zda současný zákon o střetu zájmů, jehož platnost vyprší posledním dnem letošního roku, umožňuje veřejnosti nahlížet do přiznání politiků, se vedou měsíce spory. Konec dohadům pro tuto chvíli udělala předsedkyně mandátového a imunitního výboru Senátu Helena Rögnerová (klub SNK), když rozhodla, že přiznání poslanců, členů vlády a šéfů státních orgánů nezůstanou zavřena v trezoru a dá je veřejnosti k dispozici. "Každý, kdo přiznání dá, to dělá s vědomím, že do něho bude veřejnost nahlížet. Musí zvítězit zdravý rozum a nebojím se následků svého rozhodnutí. Ať mě někdo žaluje, mám imunitu a jsem přesvědčena, že právě pro takové případy má imunita sloužit," odůvodnila svůj postup Rögnerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám