Hlavní obsah

Plzeňská ODS si vjela do vlasů

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V bouřlivé jednání se proměnila sobotní plzeňská oblastní konference občanských demokratů, která měla stanovit městskou kandidátku pro podzimní komunální volby. Provázel ji dokonce manifestační odchod části delegátů ze sálu a jedním z jeho důsledků bylo i to, že současný primátor Miroslav Kalous (ODS) vůbec nebude v příštím zastupitelstvu.

Článek

"ODS v Plzni pro mne není demokratická. A nebudu ji volit!" I taková slova na konferenci zazněla, a to nikoliv z řad politických oponentů, ale od samotných delegátů a členů strany.

Nejprve porazil nynějšího primátora Kalouse v boji o první místo kandidátky starosta plzeňské čtvrti Doubravka Pavel Rödl, který si tak téměř zajistil post příštího primátora. Vřavu v sále však  rozpoutalo až hlasování o to, jak obsadit další místa kandidátky. Převažující část delegátů byla pro větší zastoupení organizací z malých částí města, proti byli členové ODS zastupující tři z celkem čtyř velkých obvodů.

"Jde o mocensko ekonomické dohody, část sálu nemá zájem jednat, není to demokratické," uvedl Jiří Prošek z doubravecké organizace, když hlasováním neprošlo ani to, aby bylo možné udělat přestávku na politická jednání.

Delegáti na protest odešli

Sál pak opustilo 66 z celkem 283 delegátů včetně hejtmana Petra Zimmermanna nebo poslance Jiřího Pospíšila. Kalous, který se po prohraném souboji o první místo mohl ucházet o čtvrtou příčku kandidátky, se nakonec této možnosti kvůli úrovni jednání zřekl.

"Uvažujeme o tom, že se obrátíme na smírčí výbor ODS, který by mohl oblastní sněm zrušit," řekl Právu Prošek. Podle šéfa plzeňské ODS Miroslava Levory ale jednání probíhalo demokraticky. "Mocensko ekonomické dohody? To je hloupost," reagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám