Hlavní obsah

Topolánek a Paroubek se opět nedohodli na vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedové ČSSD Jiří Paroubek a ODS Mirek Topolánek se v pátek odpoledne znovu sešli ve Sněmovně, aby spolu jednali o podmínkách, za jakých by sociální demokraté byli ochotni podpořit vznikající koaliční vládu. Oba politici se po volbách tajně sešli už dvakrát, páteční schůzka je první oficiální. Oba rivalové se však na nových posunech při formování kabinetu nedohodli.

Článek

Lídři obou nejsilnějších stran po hodinové schůzce novinářům řekli, že i když páteční jednání neznamenalo žádný průlom, budou spolu dále jednat.

"Snažíme se najít shodu, snažíme se přesvědčit sociální demokracii, aby podpořila vznikající koncept trojkoalice. Výsledek nepředjímám, to je věc jednání," prohlásil Topolánek, jehož vláda nemá zajištěnou ve Sněmovně potřebnou většinu.

Rodící se koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se ráno dohodla na společném programu a personálním obsazení jednotlivých resortů. [celá zpráva] Koaliční smlouvu podepíšou všechny tři strany v pondělí.

Paroubek nevyloučil podporu trojkoalici, Škromach pochybuje

Paroubek si chce nejdřív prostudovat program středopravicové koalice, teprve poté je připraven se bavit o možné toleranci Topolánkova kabinetu. "Budeme se tím seriozně zabývat..., pak se nějakým způsobem vyjádříme," uvedl dosluhující premiér.

Před pátečním zasedáním předsednictva ČSSD v Lidovém domě pak zopakoval: "Podpora není rozhodně vyloučená. My ji nemůžeme odmítnout a priori."

O tom, že by Topolánkův kabinet nakonec získal podporu sociálních demokratů, ale pochybuje vyjednavač a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Trojkoaliční a ještě k tomu menšinová vláda nemá žádnou šanci," řekl dosluhující ministr práce a sociálních věcí. "Sestavují vládu, už mají rozdělené i posty, tak když si tak věří, ať si tu vládu prosadí," dodal Škromach.

Před červnovými volbami byly vztahy mezi Paroubkem a Topolánkem na bodu mrazu. Po dnešním jednání se ale oba politici usmívali a shodli se, že jsou spolu schopni korektně komunikovat. Improvizovaný briefing zakončili podáním rukou. "Mějte se hezky, pane předsedo," rozloučil se Paroubek s Topolánkem.

Reklama

Související články

ČSSD trvá na programových ústupcích koalice

V úterý se sešel poslanecký klub ČSSD, který potvrdil programové požadavky, jimiž podmínil předseda sociální demokracie Jiří Paroubek podporu středopravicové...

ODS dohodla rovnou daň bez potravin

ODS se podařilo vyjednat na koaličních schůzkách s KDU-ČSL a Stranou zelených skoro všechny prvky daňové koncepce známé jako rovná daň. S tou ale ostře...

Výběr článků

Načítám