Hlavní obsah

Topolánek a Paroubek si promluví, tají však kdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Oba předsedové nejúspěšnějších politických stran Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD) spolu musí kvůli volebnímu patu hovořit při jednáních o vytvoření nové vlády. Oba rivalové k sobě zatím hledají cestu těžce, termín druhé vzájemné schůzky znají, ale nechtějí jej prozradit.

Článek

V tajnosti se konala také jejich první schůzka po parlamentních volbách. Jednat mají šéfové ODS a ČSSD tentokrát podle Paroubka o podmínkách, za nichž by sociální demokraté podpořili vládu občanských demokratů, lidovců a zelených, kterou sestavuje šéf občanských demokratů, vítěze voleb.

Paroubek v pořadu Sedmička televize Nova řekl, že se schůzka uskuteční v nejbližších hodinách v neděli nebo v pondělí. Čas a místo prý tají s Topolánkem proto, aby se vyhnuli desítkám novinářů, kteří by se za nimi okamžitě sjeli.

Topolánek na dotaz, jestli by mohl upřesnit, zda to bude ještě dnes nebo v pondělí, odpověděl: "Potkáme se určitě". Nic bližšího o chystané schůzce nevěděli mluvčí vlády Lucie Orgoníková ani mluvčí ODS Jiří Sezemský.

Před volbami se Topolánek s Paroubkem setkávali častěji především při debatách, které sledovali lidé u televizních obrazovek. Duely obou politiků měly vyhrocený charakter, Topolánek po jedné z debat dokonce odmítl Paroubkovi podat ruku s tím, že si jej neváží.

V pondělí se sejdou zástupci tvořící se koalice

V pondělí večer by se měli opět sejít vyjednávači ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Pokračovat by měli ve formování společného programu. Topolánek již dříve přiznal, že rozpory přetrvávají ve všech programových kapitolách a že je třeba hledat kompromisy. Podle mediálních informací už ale mají ODS, KDU-ČSL a SZ jasnější představu o tom, jak si mezi sebe rozdělí ministerstva.

Občanští demokraté, lidovci a zelení ale stále nemají pro svou vládu zajištěnou většinovou podporu ve Sněmovně. Protože mají sto poslaneckých křesel stejně jako ČSSD a KSČM, budou muset hledat podporu u sociálních demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám