Hlavní obsah

Škromach chce shodu ODS a ČSSD na reformě důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD) by se nejsilnější strany ve Sněmovně měly shodnout na podobě důchodové reformy. Dohodě ODS a ČSSD by se pak podle ministra měly ostatní parlamentní strany přizpůsobit. Loňská jednání parlamentních stran o penzijní reformě zablokovala KSČM tím, že odmítla zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu.

Článek

Přestože po volbách nemá ani plánovaná vládní koalice ani levicová opozice ve Sněmovně většinu, Škromach vidí "široký prostor" pro hledání dohody. Právě Škromach byl totiž vloni v čele týmu sociální demokracie, který měl s ostatními stranami ujednat dohodu o penzijní reformě.

"Ta základní shoda musí být mezi ODS a sociální demokracií. To je i záruka toho, že ten systém bude dlouhodobě stabilní. Ať už to bude jakkoliv, tak to vypadá, že tyto dvě strany do budoucna příliš svou pozici nezmění," uvedl Škromach. Zároveň ale upozornil, že tato idea neznamená, že by ČSSD uvažovala o velké koalici s občanskými demokraty.

Škromach poznamenal, že za stávající povolební situace nemá žádná ze stran dostatečnou sílu k prosazení své vlastní představy o reformě důchodového systému. "Je důležité, aby tu shodu hledaly ty nejsilnější strany. Asi zřejmě i tam bude potřeba hledat průnik. Vždycky se snáz hledá - řekněme - průnik dvou modelů než pěti modelů. Tady asi se ty menší strany budou muset přizpůsobit tomu, že jejich představy ve volbách neuspěly," dodal dosavadní ministr práce.

Představy ODS a ČSSD se liší

Koncepce důchodového systému se však v představách obou nejsilnějších stran liší. Zatímco sociální demokraté chtějí do výše důchodů zahrnout výši odvodů do systému, občanští demokraté prosazují rovný důchod. Podle návrhu ODS by lidé ze svého příjmu odváděli státu nižší procento než dnes, v penzi by pak dostávali všichni stejnou částku zhruba ve výši životního minima.

Lidovci navrhovali částečné vyvázání se z odvodů, tyto peníze by si občané mohli spořit v penzijních fondech. Podobnou představu mají i zelení. Komunisté stávající systém měnit nechtějí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám