Hlavní obsah

Paroubek: Bez nás si pravice ani neumyje ruce

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Jiří Paroubek vyvolal svým sobotním prohlášením o tom, že strana zváží důvody k napadení voleb u Nejvyššího správního soudu velké zděšení u ODS, prezidenta, dalších stran ale také u vlastních členů.

Článek

To byl váš osobní postoj? Podle našich informací vám prý ve vedení takové prohlášení rozmlouvali.

To není pravda. Myslím, že tady není podstatná razance vystoupení, ale to, co se stalo. Na to jsem chtěl upozornit. A sice - že jsem byl brutálním způsobem napaden v rámci akce, kterou zorganizovala ODS s plukovníkem Kubicem předložením tzv. zprávy bezpečnostnímu výboru Poslanecké sněmovny a ve které se tvrdí, že jsem pedofilní a že jsem se podílel na vraždě nějakého podnikatele. Tuto zprávu pak hrála některá média, což stálo soc. dem. hlasy. Upřímně řečeno, kdybych měl o jeden dva mandáty více, tak jsem premiérem. To je všechno. Nic víc jsem tím říci nechtěl.

Říkáte, že na razanci tolik nezáleží, ale právě kvůli ní se ozvaly i některé vaše krajské organizace strany, které s ní nesouhlasí.

Hovořil jsem s nimi v neděli, oni nedokázali své stanovisko artikulovat. Také jsem řekl, že jestli jsem v posledních měsících dosáhl nějakého úspěchu, pak to bylo proto, že jsme si nevyměňovali názory přes noviny. A že předpokládám, že to bude pokračovat dál, a pokud ne, tak se budu zabývat nějakou jinou činností než politikou.

Co říkáte námitce, že vaše vyjádření polarizuje společnost, což vytýkáte druhým?

Vždyť společnost polarizovaná je. A pokud si pánové zODS mysleli, že skončí volby a já již nebudu hovořit o tom, že jsem byl kriminalizován naprosto účelově, tak se mýlí. O tom se prostě mluvit bude. Jestli si někdo myslí, i v rámci soc. dem., že snad připustím nějakou cestu k velké koalici, tak to prostě nepřipustím.

Zmínil jste možnou žalobu na regulérnost voleb. Co si od ní slibujete? Spoléháte na to, že by pak mohlo eventuálně dojít k novým volbám?

Řekl jsem, že o ní budeme uvažovat, a tak to zůstává. Konec.

Oznámil jste odchod do opozice. Jste si jistý, že udržíte všech vašich 74 poslanců na uzdě? Před volbami se vám podařilo stranu stmelit, mluví se o umlčení rebelů, ale půjde to v situaci, kdy budete v opozici?

Vy mně naznačujete, že v politice by mělo být něco jako korupce. Tomu nevěřím, že by byl někdo tak zkorumpován, že by za výhodnou nabídkou odešel na druhou stranu. Já jsem v tomto idealista.

Co podle vás zbude z vašeho volebního programu? Je něco, co by z něj mohlo být použito pro budoucí vyjednávání?

Pokud bude soc. dem. opoziční stranou, tak z volebního programu budeme realizovat málo. Pokud jde o program eventuální středopravé koalice, tak ať chlapci zapomenou na jakékoli experimenty, které by změnily tuto zemi v největší laboratoř střední Evropy a obyvatele v pokusné králíky. Rovná daň nebude, veřejné služby se privatizovat nebudou. Na to ať zapomenou.

ODS považuje svůj volební výsledek za vynikající, stejně tak vy, ale vlastně není tady nikdo, kdo by mohl dát dohromady většinu. Jak si představujete další vývoj?

Vrátil bych se ještě k výsledku soc. dem.. Když jsem přebíral vládu, byla soc. dem. na deseti procentech preferencí. Ve volbách měla 32 procent. Takže to je epochální úspěch a ukažte mi jinou zemi v Evropě, kde by se to někomu povedlo. Také jsem pánům Topolánkovi, Kalouskovi a Bursíkovi řekl, že bez nás si ani ruce neumyjí. Pokud budou chtít rozhodovat o nějakých zásadních věcech, budou se muset dohadovat s námi. Jinak to nepůjde.

Máte jistotu, že i přes volební výsledek je vaše pozice ve straně neotřesitelná? Nemůžete být překážkou pro ty, kteří by případně uvažovali o velké koalici?

Myslím, že se nikdo neodváží něco takového navrhovat. To by skutečně znamenalo můj odchod z vedení strany.

Jaké řešení tedy vidíte v nastalé situaci?

To je věc druhé strany.

Existuje možnost jakési obdoby opoziční smlouvy? Ptám se proto, že jste se vyhnul odpovědi na otázku možné podpory menšinové vlády.

To je určitě předčasná otázka, ale opoziční smlouvu mohu vyloučit zcela kategoricky, stejně jako nějakou její obdobu.

Co takhle varianta - nepodpořit Topolánkovu vládu a spoléhat, že to budete vy, kdo se pokusí o sestavení vlády?

Tak daleko mé uvažování nejde. Řekl jsem jednoznačně, že se budeme snažit, aby příští vláda byla alespoň tak stabilní, jako moje.

Uvažujete v opozici o užší spolupráci s KSČM?

Určitě ne.

Předpokládáte, že vaše vláda učiní ještě nějaké zásadní kroky, typu podpisu smlouvy na obrněné transportéry, či jmenování nového ředitele státních lesů apod., které by mohla nová vláda považovat za nevratné?

Pokud jde o transportéry, je to v pravomoci ministra obrany a předpokládám, že smlouvu podepíše. Pokud jde o jmenování šéfa lesů, to je jiná věc. Nevím, jak dopadl tendr, ale podnik musí být někým řízen.

Může dojít ještě k nějakým personálním změnám třeba v bezpečnostních složkách?

Předpokládám, že pokud k nějakým změnám dojde, pak minimálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám