Hlavní obsah

Politologové: Šance na vytvoření koalice jsou mizivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politologové považují volební výsledek za nešťastný a nešetří ani slovy o předčasných volbách. Velmi tvrdé výroky předsedy ČSSD Jiřího Paroubka podle nich ještě více zmenšily šance na vytvoření jakékoli většinové koalice za situace, kdy ČSSD a KSČM získají dohromady sto mandátů a zbylých sto bude patřit ODS, KDU-ČSL a Straně zelených.

Článek

Možností, která se nabízí, je sestavit stočlennou koalici a snažit se "přetáhnout" některého z poslanců z druhého tábora.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové Paroubkův projev, v němž zpochybnil platnost voleb, ztížil již tak velmi nejistou variantu, podle níž by část ČSSD umožnila vznik koaliční vlády občanských demokratů, lidovců a zelených, a zřejmě výrazně zkomplikoval i případnou spolupráci zelených s ČSSD. "A pořád je tu možnost předčasných voleb, což je také alternativa, ale nepříliš pozitivní," řekla Dvořáková.

Velkou koalici považuje při současných vztazích vedení ODS a ČSSD za velmi nepravděpodobnou i Petr Just. "Není vyloučeno, že se můžeme v nějaké dohledné době dočkat předčasných voleb," míní.

ON-LINE reportáž o sčítání hlasů zde

Politolog Tomáš Lebeda v rozhovoru pro Českou televizi podotkl, že všechny varianty s výjimkou velké koalice by byly velmi křehké. K variantě předčasných voleb jako východisku z patové situace poznamenal, že by šlo o skutečně krajní alternativu, které navíc s přihlédnutím k tomu, jak jsou předčasné volby popsány v ústavě, není snadné dosáhnout. "A já se domnívám, že politikové dostali nějaký signál od veřejnosti a s těmito kartami oni musejí hrát. Předčasné volby nemohou vznikat ve chvíli, kdy se politikům nelíbí volební výsledek," řekl Lebeda. V případě výsledku 100:100 by podle Lebedy byla velká koalice občanských a sociálních demokratů ospravedlnitelná.

Mobilizace voličů ODS a ČSSD

Slovenskou politoložku Darinu Malovou z bratislavské univerzity výsledky českých voleb nepřekvapily a považuje je za úspěch obou největších stran. Ty podle ní dokázaly své voliče úspěšně mobilizovat agresivní kampaní. "Vyšší volební účast a mobilizace voličů ODS a ČSSD poškodily KSČM," sdělila.

Jako úspěch hodnotí také výsledek Strany zelených. V případě koalice s ODS však podle ní straně hrozí, že některé své voliče zklame a nenaplní jejich očekávání. Nevylučuje také rozpad strany kvůli názorovým rozdílům mezi jejich představiteli.

Lebeda v rozhovoru pro ČT také poukázal na dosud nevídaný příklon voličů k velkým stranám, což signalizuje i nižší propad hlasů ve srovnání s volbami před čtyřmi roky. Podle politologa to souvisí možná i s tím, že finále volební kampaně bylo bráno jako duel dvou nejsilnějších stran. Další příčinou je zřejmě to, že v Česku už dokonale funguje psychologický efekt pětiprocentní uzavírací klauzule, dodal Lebeda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám