Hlavní obsah

ODS chce vládnout s lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se potvrdily předběžné výsledky voleb a ODS by ve volbách vyhrála, začala by podle svých představitelů jednat o vytvoření kolaice s KDU-ČSL. Řekl to v sobotu odpoledne předseda strany Mirek Topolánek.

Článek

"Tou koalicí, kterou já preferuji, je dvoučlenná koalice s KDU-ČSL, zatím to vychází," řekl v České televizi Topolánek. Výsledky se ale trochu změnily, z průběžného sčítání je zřejmé, že jen křesla ODS a lidovců k vytvoření vlády stačit nebudou.

O tom, zda by o vládě jednal i se Stranou zelených, je podle něj předčasné mluvit. Doufá ve dvoučlennou koalici. Zelení se jednání o vládě nebrání. Aby ale ODS mohla vytvořit většinovou vládu, zelené by do ní potřebovala.

Podle předsedy poslaneckého klubu strany Vlastimila Tlustého je důležité především to, že ODS a křesťanští demokraté by mohli mít více hlasů než ČSSD a KSČM, a levicové strany by tak volby prohrály.

Podle předběžných výsledků by ODS získala 35,3 procent, ČSSD 32,37 procent, KSČM necelých 12,85 procent, KDU-ČSL 7,23 procenta a SZ 6,27 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Soc. dem. vyčkává konečných výsledků

Spíše zklamáním jsou odhady výsledků pro sociální demokracii. Podle průběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) vede ODS s 35,3 procenta a ČSSD...

Výběr článků

Načítám