Hlavní obsah

Obce se bouří proti místu konání CzechTeku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení obcí Vladař, které spojuje obce z okolí Doupovských hor v Karlovarském a Ústeckém kraji, ostře protestuje proti dohodě ministerstva obrany a organizátorů technoparty CzechTek, podle níž se má letošní party konat ve vojenském prostoru Doupovských hor. Obce chtějí peticí donutit ministerstvo k jednání, řekl předseda sdružení Radan Večerka.

Článek

Ministerstvo obrany kritiku jednoznačně odmítá. Podle mluvčího ministerstva Andreje Čírtka nelze obce oficiálně informovat, dokud není podepsána smlouva a není jisté, že se v Doupovských horách akce bude konat. Ve chvíli, kdy to bude jasné, bude ministerstvo obce kontaktovat.

"Jednání ministerstva obrany je šokující. Vůbec s obcemi, kterých by se technoparty mohla dotknout, nejednalo. Byla minimálně slušnost s obcemi takové rozhodnutí konzultovat," řekl Večerka. Podle něj obce s konáním CzechTeku nesouhlasí.

Podle dohody ministerstva s organizátory by se technoparty měla konat na armádou pronajatých pozemcích v části vojenském prostoru, který spadá do Ústeckého kraje. Armáda organizátorům chce pronajmout pozemky za symbolickou cenu. Na pořadatelích pak bude zajištění celé akce. Ministerstvo tak chce zabránit nelegálnímu konání technoparty v hustě osídlených oblastech.

Okolní obce mají z místa konání obavy

Podle Večerky ale není pravda, že se technoparty nedotkne lidí v okolí. "Nejblíže, asi jeden a půl kilometru je Maštov a Radonice. Jich se to dotkne určitě," uvedl předseda sdružení. Ministerstvo si podle Čírtka uvědomuje, že CzechTek je akce, vůči které bude vždy část veřejnosti zaujímat odmítavý názor. Právě vojenské újezdy jsou podle mluvčího kromě národních parků jediným územím v republice, kde je možné akci uspořádat daleko od lidských obydlí. Proto ministerstvo vyšlo technařům vstříc a vyřešilo problém, "který je problémem veřejným".

Dalším argumentem, který sdružení obcí chce projednat s ministerstvem, je stav komunikací v oblasti. "Nikdo se nezabýval tím, jestli jsou v takovém stavu, aby pohyb tisíců lidí a aut vůbec vydržely," řekl Večerka.

Sdružení obcí Vladař proto připravuje petici, s kterou se chce po volbách obrátit na ministerstvo a vyzvat jej k jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám