Hlavní obsah

Jedna policejní verze: Mrázka zabil Kočka

PRAHA

Vrahem kontroverzního podnikatele Františka Mrázka v lednu údajně byl podle jedné z policejních verzí organizátor pražské Matějské pouti Václav Kočka.

Článek

Verze je obsažena v tajné zprávě Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ministr vnitra a další poslanci ale tvrdí, že jde jen o spekulace. "Při domovní prohlídce u Tomáše Pitra byly nalezeny materiály, které byly majetkem Františka Mrázka. Z těch je zřejmé, že Mrázek měl množství informací včetně kompromitujících na Jiřího Paroubka a jeho vztahy na rodinu Kočkových. V těchto materiálech se dále uvádí, že Kočkovi o vraždě Mrázka hovořili již před jejím provedením. Ze Správy hlavního města Prahy byl zaslán poznatek, že vražda Mrázka byla provedena osobou Kočka," uvádí se ve zprávě.

Mrázek byl zastřelen letos v lednu. [celá zpráva]

Václav Kočka je ve zprávě označován za poradce Paroubka. Premiér ale včera znovu zopakoval, že Kočka nebyl a není jeho poradcem. Toto spojení se podle něj snaží uměle vyvolávat předseda ODS Mirek Topolánek a některá pravicová média.

Za smrt Krejčíře 100 miliónů?

Jeden z účastníků včerejšího jednání sněmovního výboru řekl, že jde jen o spekulaci. I někteří přítomní detektivové podle něj uvedli, že tuto verzi zatím jen prověřují. "Podobných poznatků tam (během jednání výboru) zaznělo hodně. Já mám zkušenost, že takovéto informace se musí důkladně prověřit, nevyvracuji to," řekl novinářům ministr vnitra František Bublan s tím, že jde jen o "syrové" informace, které se prověřují.

Podle zprávy se v době, kdy se jednalo o uvalení vazby na Pitra, konala schůzka, kterou vedl Václav Kočka, poradce Paroubka z Agentury 1. Česká produkční v restauraci v centru Prahy za účasti Jana Kočky a Václava Kočky staršího a několika dalších příbuzných. Na této schůzce se mělo mluvit o zabití Mrázka. "O úmyslu zabít Mrázka se měl Fr. Mrázek dozvědět od neustanovené osoby z pražského podsvětí."

Václav Kočka senior pro Právo Kubicova tvrzení popřel. Jsou to vykonstruovaná obvinění, řekl s tím, že mu nezbývá, než se bránit právně. Dodal, že by dal ruku do ohně i za svého syna a jmenovce. Kočka odmítl, že by se účastnil schůzky, na které by se před Mrázkovou smrtí mluvilo o jeho vraždě.

Uvedl, že po jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost se nikam nechystá vycestovat. "Tady jsem se narodil a tady chci umřít," shrnul. O Kubicem si Kočka myslí, že mu ODS slíbila např. post ministra vnitra. "Nebo nevím, proč si to někdo celé vymyslel," uzavřel.

Ve zprávě se dále uvádí, že například byly zjištěny informace k "údajné přípravě vraždy Ing. Krejčíře, kdy František Mrázek nechal vyhlásit v podsvětí odměnu na jeho hlavu ve výši 100 miliónů Kč. Původ peněz na tuto vraždu má mít Mrázek od JUDr. Pechana což má souvislost na snahu Pechana zbavit se nebezpečného Krejčíře a ovládnout tak trh s LTO ve spolupráci se svým kamarádem Kadlecem z ČEPRO."

Sokol prý Krejčířovi doporučil útěk

Zpráva se také zmiňuje o údajné přípravě vraždy Stanislava Grosse a o snahách Grosse paralyzovat skupinu kolem Pitra a příbramského podnikatele a majitele tamějšího fotbalového klubu Františka Stárky. Je v ní i zmínka o tom, že měla být i objednávka vraždy bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka.

V klobouku smrti bylo 14 jmen

Ve zprávě se v souvislosti s nálezy u Pitra píše o údajném seznamu vysokých důstojníků policie, kteří měli být na seznamu popravy. "Postup byl stanoven takový, že na seznam byly vypsány lístečky, které byly dány do klobouku a bylo vytaženo jméno policejního důstojníka Janíčka."

V klobouku měla být jména těchto osob: Bezouška, Drbal Miroslav, Platil Miroslav, Plocek Stanislav, Rytíř Ivan, Adamec Karel, Snopek František, Janíček, Želázko (z PP), Frk Jiří, Červinka, Igor Kuchař, Komorous a Heller Antonín.

V Pitrově kanceláři měla být nalezena také informace o tom, že advokát Tomáš Sokol "doporučil Krejčířovi, aby utekl z ČR, neboť situace kolem něj je neudržitelná".

Zároveň zpráva uvádí, že existuje vazba mezi Pechanem a Sokolem, kteří mají podporovat financování společnosti bývalého automobilového závodníka Charouze.

Jednou ze shromážděných stop, které jsou ve zprávě, je i informace o financování Stárky "osobou Pechan s tím související únos Krejčířova otce Lamberta, který během únosu údajně na následky infarktu zemřel a měl být zakopán na neznámém místě, čímž budou paralyzovány nekalé aktivity Krejčíře, který bude nucen opustit ČR".

Zpráva zmiňuje i získané informace o "financování Stárky Krejčířem, o únosu otce Krejčíře Lamberta a údajné vydírání Krejčíře Stárkou o částku 50 miliónů korun".

Kvůli množství nevhodných příspěvků byla diskuse zrušena. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Výběr článků

Načítám