Hlavní obsah

Česká televize postavila Paroubka na stupínek

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chvíli seděli, chvíli stáli. A vestoje byl před kamerami v pražském Kongresovém centru předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce stejně vysoký jako šéf ODS Mirek Topolánek. ČT totiž pro něj připravila piedestal, podstavec čili stupínek.

Článek

"To nebyla podmínka Jiřího Paroubka," ujistil před pořadem Moravec. Taková praxe je podle něj obvyklá v zahraničí a vyplývá z výzkumů mediální komunikace. V televizích bývá znevýhodněn ten menší a ČT "rovné podmínky" včas oznámila.

Paroubkova výška neunikla Topolánkovi, který už při svém příchodu do studia v Kongresovém centru, kam dorazil asi o půl hodiny po premiérovi, ale s napřaženou pravicí, kroutil hlavou: "Co ten stupínek tady?"

Příležitost si Topolánek nenechal ujít ani v přímém přenosu. "Aby se srovnaly naše možnosti, to bych před vámi musel klečet, a to nebudu," opáčil však premiér, který ke svému pultíku přišel v posledních sekundách před začátkem přenosu.

Začátek přenosu poznamenal drobný zmatek v losování o to, kdo bude jako první hodnotit svého soka. Moravec si pro tu příležitost cvičil hod korunou, ale když padla Topolánkova volba, ke slovu se chystal Paroubek oblečený ve světlém.

Topolánek v tmavém a s kravatou v národních barvách mu to ale nedopřál. Házení mincí se odehrálo ještě několikrát, přičemž jednou si oba politici vybrali stejnou stranu. "Orel much nelapá," glosoval to Topolánek a Paroubek několikrát upozornil: "Třetí možnost není."

Hlučné obecenstvo

V jednu chvíli se premiér moderátora před vrháním koruny ptal, jestli se neobává inzultace. Paroubek také v narážkách připomínal facku, kterou před týdnem uštědřil exponent ODS Miroslav Macek ministru zdravotnictví Davidu Rathovi.

Moderátor výslovně žádal obecenstvo, v němž byli lidé s modrými šipkami na klopách a s oranžovými terči s desítkou - volebním číslem ČSSD - aby se zdrželo hlučných projevů. Někdy to nerespektovali. Paroubek to připsal k politickému stylu ODS, po pořadu si stěžoval na okřikování, nepodávání rukou, vyplazování jazyků. "Měli by omezit své verbální i mimoverbální výrazivo," poznamenal premiér k přítomným příznivcům ODS.

Jakmile přímý přenos skončil, Topolánek podal Paroubkovi ruku a vystřelil ze sálu. Mezi lidi se vrátil, až když premiér odcházel. Šéf ODS to vysvětlil svou hlasovou indispozicí po dvou hodinách mluvení a potřebou se upravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám