Hlavní obsah

V Česku řádila vichřice, očekávají se bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Českou republikou, především její západní částí, se v noci na neděli prohnala vichřice. Vítr místy dosahoval rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Největší škody způsobil ve Středočeském a Ústeckém kraji. Po zásahu vichřice v noci ze soboty na neděli budou ČR vrtochy počasí obtěžovat i v pondělí, kdy se podle meteorologů očekávají bouřky, převážně v západních Čechách.

Článek

Meteorologové varují, že se v pondělí v západních Čechách mohou vyskytnout kroupy a přívalové srážky. V pondělí mají být zároveň vysoké teploty. Bude polojasno, odpoledne v západních Čechách přibude oblačnosti, k večeru meteorologové předpovídají místy přeháňky a bouřky, v některých místech i s kroupami.

Teploty budou v pondělí 24 až 28 stupňů. V úterý by se mělo výrazně ochladit, teploty budou kolem 19 stupňů, bude oblačno s deštěm. [celá zpráva]

Noční vichřice zasáhla hlavně Čechy, v Krušných horách dosahovaly nárazy větru až 148 kilometrů za hodinu. [celá zpráva]

Bouře ničila i západní Čechy

Padesát transformátorových stanic v západních Čechách je po sobotní bouři bez elektrického napětí. Nejhorší situace je v Karlovarském kraji - v Ostrově na Karlovarsku, Karlových Varech, Sokolově a Horním Slavkově na Sokolovsku. Desítky výpadků elektrického proudu budou odstraněny velmi rychle během neděle, řekl západočeský mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

"Nejhorší to bylo na Berounsku, Kladensku, Mělnicku a Mladoboleslavsku. Celkem jsme měli v kraji 51 výjezdů," řekl operační hasičů Středočeského kraje.

Energetici podle něho kvůli velkému počtu pokácených stromů na vedení nestačili v noci rychle odstraňovat škody, a místy tak museli lidé vydržet bez proudu delší dobu. Hasiči varují, že nalomené stromy mohou padat ještě asi dva dny.

Vítr řádil i na Ústecku, Plzeňsku a Karlovarsku

Živel řádil také na Ústecku. Také tady spadly desítky stromů a vichr dokonce odnesl desítky střech. Do spadlého stromu vjel v Ústí nad Labem vlak. Doprava z ústeckého nádraží Střekov do Litoměřic byla dopoledne přerušena. Provoz po jedné koleji byl podle mluvčího Českých drah obnoven během odpoledne. Podle informací policie nikdo nebyl zraněn.

Ústecký magistrát před vichrem varoval pomocí zpráv SMS, lidem napsal, že se blíží vichřice a krupobití a doporučil, aby si zavřeli okna a omezili pobyt venku. Hasiči vyjížděli ke stromům napadaným na vozovku.

Už v sobotu večer vítr prošel Plzeňským a Karlovarským krajem. I tady nechal domy bez střech a popadané stromy. [celá zpráva]

Jihočeští hasiči pomáhali v západních Čechách

Jihočeští hasiči sice museli vyjet v noci na neděli v souvislosti s vichřicí jen ke čtyřem popadaným stromům, přesto ale měla operační střediska plné ruce práce. Podle meteorologů na jihu Čech v sobotu mezi 22. hodinou a půlnocí byl náraz větru v měřených stanicích od 20 do 22 m/s. 

"Museli jsme odbavovat lidi v nouzi z ostatních krajů, hlavně ze západu Čech, kteří volali na linku 112. Ta byla přetížená a hovory byly přesměrovány právě k nám," řekl v neděli Právu operační důstojník jihočeských hasičů Bedřich Vrkoč.

Vichřice řádila také ve východních Čechách

Větrná smršť, která se v noci přehnala nad východními Čechami, pokácela desítky stromů. Hasiči celou noc odstraňovali stromy a spadlé větve ze silnic, které byly kvůli polomům neprůjezdné. Nejhorší situace byla na Trutnovsku, Náchodsku a Jičínsku, řekl operační důstojník hasičů Královéhradeckého kraje. Lidé se na řadě míst ocitli bez elektřiny.

V Pardubickém kraji hasiči likvidovali škody způsobené silným větrem například v Černé u Bohdanče na Pardubicku, kde se zřítil na silnici vzrostlý kaštan. Záchranné čety zasahovaly též v Albrechticích na Ústeckoorlicku a Selmicích na Pardubicku. Celkem hasiči měli ve východních Čechách nejméně 60 zásahů. Silný vítr a pády stromů a větví do drátů způsobily řadu výpadků elektrické energie.

Vichřice nevynechala ani Liberecký kraj

Hasiči v Libereckém kraji se v noci změnili v dřevorubce. Vichřice, která se zhruba dvě hodiny před půlnocí prohnala Českolipskem a Libereckem, totiž vyvrátila desítky stromů a lámala i silné větve. Jen na Liberecku bylo hasičům nahlášeno 42 případů spadlých stromů či větví, dalších 15 odstraňovali jejich kolegové na Českolipsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám