Hlavní obsah

Volby slibují těsný souboj na ostří nože

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle průzkumu STEM se snížil náskok ODS na ČSSD, který je podle agentury pouze 1,5 procenta. Politologové a sociologové očekávají urputný předvolební souboj, který pravděpodobně rozhodnou hlasy nerozhodnutých voličů.

Článek

"Vývoj v koncovce volební kampaně může být ještě rušný, protože se zdá, že zejména nepevní voliči se budou přelévat od strany ke straně a vlastně budou zvažovat i volební účast," uvedl ředitel společnosti STEM Jan Hartl. Nejpevnější vazbu ke své straně mají tradičně komunisté následovaní ODS, nejvolnější vztah dávají najevo sympatizanti zelených.

STEM ve středu zveřejnil průzkum preferencí, podle něhož sociální demokraté stáhli náskok vedoucí ODS na pouhých 1,5 procenta, což představuje statistickou chybu. [celá zpráva]

Zatímco podpora ODS i KSČM zůstává stabilní a ČSSD i KDU-ČSL si polepšily, citelné oslabení zaznamenali zelení. Podle analytiků je to důkazem toho, že příznivci Strany zelených jsou ve svém přesvědčení vlažní a můžou kdykoliv "přeběhnout" k jiné straně. "Lidé s podporou zelených spíše koketovali," řekl Hartl. Po "vystřízlivění" se část voličů podle něj odklonila od zelených k ČSSD. Ale i tato podpora je jen podmínečná, dodal.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová míní, že letošní kampaň je silně poznamenána diskusemi o věrohodnosti předvolebních prognóz. "Proto tohle číslo, jakkoli se mi nelíbí, tak si nemyslím, že odráží skutečné trendy ve společnosti, protože se objevilo najednou. Zničehonic je zde vyrovnaná situace," řekla Němcová. Spatřuje v tom "evidentní záměr" ovlivnit veřejné mínění. "Já v tom vidím záměr a zlý záměr, manipulaci s možným volebním výsledkem," dodala opoziční politička.

Paroubek věří ve vyšší zisk

Paroubek si naopak myslí, že dlouho udržovaná pozice ODS jako favorita nadcházejících voleb byla jen fikcí. "Takový dojem se zde uměle vytvářel několik týdnů," řekl novinářům. Mimo realitu je podle něj i představa o budoucí koalici ODS a KDU-ČSL. "Lidovci budou mít problémy překonat pětiprocentní hranici," soudí premiér.

Preference obou levicových stran - ČSSD i KSČM - jsou podle Paroubka výrazně podceněné a jejich skutečný volební výsledek bude lepší. Poukázal na průzkumy před minulými volbami, které většinou do poslední chvíle favorizovaly ODS - ale nakonec vyhrála ČSSD.

Anketa

Kdo z hlavních rivalů získá ve sněmovních volbách více hlasů?
ODS
51,6 %
ČSSD
48,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4565 čtenářů.

Reklama

Související články

STEM: Soc. dem. se dotáhla na ODS

Podle nejčerstvějšího průzkumu předvolebních preferencí se soc. dem. necelé tři týdny před volbami dotáhla na dosud vedoucí ODS. Agentura STEM v úterý...

Výběr článků

Načítám