Hlavní obsah

Žena bojuje s úřady o vrácení svých dětí z Argentiny

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROUDNICE NAD LABEM

"Od 5. května prožívám nejhorší dny svého života, řekla ve čtvrtek Právu Marcela Krajníková z Roudnice nad Labem. Třiatřicetiletá matka šestileté Sofie a devítiletého Lucase Fiordalise ten den přišla o děti.

Článek

Na příkaz litoměřického a později ústeckého soudu dceru a syna zabavil exekutor a poslal je za otcem do Argentiny. Od té doby žena o návrat svých dětí každodenně bojuje s úřady.

"Od exekuce vlastně celé dny běhám po úřadech, abych je získala zpět. Věřila jsem, že když všichni tři máme české občanství, tak se naše justice postaví za práva českých občanů. A pořád v to doufám," řekla včera drcená žena Právu. Soudy však trvají na svém.

Jak paní Krajníková Právu vyprávěla, s manželem se zná deset let, ale když vzájemné neshody vyvrcholily v roce 2001, snažila se s dětmi vrátit do Česka. "Psychicky mě týral, bil, uhodil mnou o zeď tak, až jsem omdlela. Navrhla jsem proto manželskou odluku a v říjnu 2001 odjela s dětmi za rodiči do Roudnice nad Labem. I když mě od toho všichni zrazovali, v prosinci téhož roku jsem se do Buenos Aires vrátila a snažila se to vyřešit rozvodem," popisuje drama svého života paní Marcela.

Od manžela má podle svých slov notářsky ověřené doklady, že může s dětmi vycestovat z Argentiny, dokumenty má i o pravidelných stycích otce s dětmi. "V Argentině jsem se snažila najít pomoc u právníka a české ambasády, ale k ničemu to nebylo," vzpomíná žena, která se často odmlčela, aby utišila pláč.

Snažila se dceru odvézt

"Každý den si s nimi teď volám, jsou tam nešťastné. Lucas mi ve středu večer řekl, že si ho nikdo nevšímá, lidem kolem sebe nerozumí, se Sofií pořád pláčou, nevědí, co dělat. Manžel navíc neumí česky. Snažím se je psychicky podpořit ," řekla žena, která i ve čtvrtek jednala celý den v Praze s úřady.

Protože ale podle soudů děti z Argentiny odvezla bez manželova vědomí, když odmítla děti po rozsudku do Jižní Ameriky otci vrátit, soud nařídil exekuci. S dcerkou se ještě stihla rozloučit, ale syna kvůli zásahu soudních vykonavatelů před odjezdem již neviděla.

Přiznala, že Sofii se snažila od argentinské ambasády, kde na ně čekal otec, ještě odvézt, což se jí ale nepovedlo. "Rozhodně jsem ji neunesla, podle mého to lze maximálně kvalifikovat jako maření soudního rozhodnutí, protože děti nebyly svěřené ani jednomu z rodičů. Dcerka manžela na kolenou prosila, aby ji tady nechal," vzpomíná se slzami v očích na vypjaté scény.

České soudy jsou přesvědčeny, že nepochybily a že vykonavatelé, kteří děti odebrali, se řídili jejich pokyny. "Matka dětí nerespektovala písemné rozhodnutí soudu, k navrácení dětí nepomohly ani dvě pokuty v částkách 10 000 a 15 000 korun z roku 2004. Ještě před fyzickým odebráním dětí soud nařídil v listopadu 2004 jednání, při kterém matka trvala na svém a nesouhlasila s rozhodnutím soudu," řekla Alexandra Šetková, mluvčí litoměřického okresního soudu s tím, že ve stejném roce byl o případu informován Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí i otec v Argentině.

Je stíhána za únos

Ani ona však nevysvětlila, proč byly děti odebrány tak bezohledně, že se s nimi matka nestačila ani pořádně rozloučit. Pouze připustila vzniklé komplikace.

"Cílem bylo vystavit děti co nejmenším emocím a stresu. Holčičku sice vykonavatelé vyzvedli ze školky, ale chlapec byl v té době na škole v přírodě na Plzeňsku a tím začaly první komplikace. Žena nakonec dívku odvezla z místa před argentinským velvyslanectvím, proto je nyní stíhána z trestného činu únosu," dodala mluvčí litoměřického okresního soudu.

Soudy vysvětlují zdlouhavé řízení složitostí problému a podle Viléma Šetka z Krajského soudu v Ústí nad Labem postupovaly podle Haagské úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí, která má přednost před českým Zákonem o rodině. "Matka děti protiprávně přemístila, a proto musely být navráceny zpět do Argentiny. Od roku 2002 napadala všechna rozhodnutí soudů. Otec Roque Fiordalis podal návrhy o exekuci o rok později," řekl Šetek.

Právník verdikt zpochybňuje

Děčínský právník Narcis Tomášek je přesvědčen, že v tomto případě jde o podivné rozhodnutí, i když připouští účinnost zmíněné Úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodního únosu dětí. "Obecně lze říci, že pokud děti nebyly soudním rozhodnutím svěřeny do péče jednoho z rodičů, může s nimi matka vycestovat třeba na dovolenou," reagoval právník na fakt, že manželé nejsou dosud rozvedeni.

Právo se ve čtvrtek pokusilo bezvýsledně kontaktovat i soudního vykonavatele, který děti matce odebral.

Podle ředitele Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně Rostislava Záleského by nyní matka měla požádat, aby jednal argentinský soud a ten rozhodl, že děti svěří do výchovy jí.

"V tuto chvíli jsou děti v Argentině a soud tam nerozhodl, komu děti svěří do výchovy. Pokud se matka bude domáhat, aby argentinský soud dal za pravdu jí a svěřil děti do její péče, pak my jí poskytneme právní pomoc, a to prostřednictvím českého velvyslanectví, a budeme apelovat i na ústřední orgány Argentiny. Jinak nyní do případu vstupovat nemůžeme," uvedl Záleský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám