Hlavní obsah

Jandák s Kalouskem se přeli i o Dolejšovu inzultaci

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury Vítězslav Jandák (za ČSSD) a šéf lidovců Miroslav Kalousek se ostře střetli před televizními kamerami v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Oba lídři svých stran, kteří se střetnou ve volebním klání v jižních Čechách, se dohadovali o průběhu volební kampaně i o inzultaci komunistického poslance Jiřího Dolejše.

Článek

Kalousek sice opakovaně říkal, že odsuzuje Dolejšovo napadení, jedním slovem ale dodával, že se mu nelíbí zneužití kauzy v předvolební kampani. "Každé fyzické násilí je mi odporné," řekl Kalousek s tím, že "mlátit se nesmí do nikoho".

Kalouskův oponent Jandák se Dolejše zastal důrazněji. Podle Jandáka je nutné zamezit fyzickým útokům, které jsou motivovány kvůli politickým názorům. Jandák narážel i na slogany ODS s názvem KSČSSD, jenž naznačuje spojitost mezi soc. dem. a komunisty. "První jsou na řadě komunisté, pak přijdou na řadu sociální demokraté, pak možná Židé," uvedl emotivně Jandák.

Do diskuse zasáhl i místopředseda KSČM Dolejš, jehož tvář je poznamenána úterním napadením. Dolejš prohlásil, že ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) jen přihlížel, když čeští krajané vyráběli ve Vídni trička s nápisem "Zabij komunistu, posílíš mír". Podle komunistického poslance tím toleroval výzvu k politicky motivovanému násilí.

Kalousek však takovou souvislost odmítl s tím, že KSČM se nyní snaží z inzultace vytěžit politické body. "Odsuzuji útok na vás, ale stejně odporná je mi vaše snaha využít atak ve volební kampani," řekl Kalousek Dolejšovi.

Kampaň se přenesla i do televizního studia

Kalousek s Jandákem hovořili i o jiných aspektech volební kampaně. "Naše kampaň je jedním slovem pravdivá," řekl na úvod Jandák. Kalousek zdůraznil, že i soc. dem. prý požívá nefér výrazy. "Když jeden z vašich lídrů používá výraz pan papež, trochu se stydím, naštěstí neřekl soudruh papež," hřímal Kalousek.

Jandák připomněl, že i jiné strany nejednají v rukavičkách. Místo do lidovců se opřel do ODS, když uvedl výrok předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka o noci dlouhých nožů. Do Kalouska si Jandák rýpl, když zopakoval tvrzení fotbalového internacionála Františka Straky, jenž "je hrdý, že je Němec".

Anketa

Kdo měl v televizní diskusi přesvědčivější argumenty?
Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)
45,3 %
Vítězslav Jandák (za ČSSD)
54,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4925 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám