Hlavní obsah

Ukradený hradní superb zřejmě zaplatí řidič

Právo, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řidiči Pražského hradu, který si minulý týden nechal ukrást služební vůz Škoda Superb, hrozí, že bude muset vzniklou škodu uhradit. Superb stojí v průměru okolo 750 000 korun. Mluvčí prezidenta Petr Hájek Právu řekl, že hradní vozy nejsou pojištěny.

Článek

"Pokud vím, tak řidiči nesou odpovědnost za svěřený majetek," uvedl Hájek. V případě řidiče, kterému bylo nedávno auto ukradeno, bude záležet na výsledku vyšetřování. Podle Hájka je ale zřejmé, že řidič profesionálně selhal. Hrozí mu tedy, že bude muset škodu nahradit.

Neopatrný šofér minulý týden zastavil u trafiky a šel si koupit noviny, přitom nechal v zapalování klíčky, čehož využil pachatel a s autem odjel. Vůz byl pak nalezen zpola rozebraný.

Hmotnou odpovědnost za vůz má řidič

Někteří zaměstnanci Hradu se podle Hájka pojišťují sami. Také na ministerstvu zahraničí přebírají řidiči za auta hmotnou odpovědnost, takže většina řidičů si zařídila havarijní pojištění. V případě, že by jim vůz byl odcizen či došlo k havárii jimi zaviněné, museli by celou škodu uhradit.

"Kdo je chytrý, tak se pojistil," uvedl mluvčí ministerstva Vít Kolář. Dodal, že pokud k incidentu dojde, musí zaměstnanec škodu zaplatit hned, nebo se mu strhává z platu. Kromě toho, že v každé zemi, kde má česká diplomacie zastoupení, vlastní ambasády několik aut, na ministerstvu užívají 76 vozů. "Většinou octavie či fabie, náměstci jezdí v BMW," dodal Kolář.

Ministerstvo vnitra, které využívá 402 vozů, má všechna auta pojištěna proti krádeži, stejně jako 32 vozů ministerstva financí. Na úřadu vlády mají auta proti ukradení pojištěná jen zčásti. "Vozy s řidiči pojištěná nejsou, protože se předpokládá, že je řidič neopustí a jinak jsou zaparkovaná v garáži. Auta, která vozí delegace, vozy ze sekce předsedy vlády a referentská auta jsou však pojištěna proti všemu," řekla Právu mluvčí Lucie Orgoníková. Dodala, že řidiči se připojišťují. Pracovníci úřadu používají 45 osobních a užitkových aut.

Reklama

Související témata:

Související články

Klausovi ukradli služební automobil

O jeden ze služebních automobilů přišla v tomto týdnu kancelář prezidenta Václava Klause. Nepozornost jednoho z řidičů služební limuzíny využil v úterý neznámý...

Výběr článků

Načítám