Hlavní obsah

Sněmovna opět odsouhlasila síť neziskových nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nemocnice v ČR jsou opět blíž rozřazení na ty, které budou pojišťovny podporovat a na ty, které budou muset o financování usilovat jinak. Poslanci v pátek odhlasovali zákon o vzniku sítě veřejných neziskových nemocnic. Zařízení, která se do sítě dostanou, budou mít automaticky nárok na smlouvu s pojišťovnou a zaručí péči každému pacientu. Nyní zákon ještě posoudí prezident republiky Václav Klaus.

Článek

Odpůrci zákona tvrdí, že ostatní nemocnice tak budou muset zdražit své služby a v důsledku toho zaniknout. Proti zákonu protestují hlavně kraje. Jeho zastánci naopak říkají, že zaručí dostupnou péči všem.

Síť by mělo tvořit 140 ze stávajících 200 nemocnic, (jejich seznam najdete zde). Ostatní by ztratily právo na smlouvu s pojišťovnou a záleželo by na jednáních.

Předloha možná nakonec skončí u Ústavního soudu. Někteří pravicoví politici již dříve uvedli, že pokud ji parlament nakonec schválí, tak se na ústavní soudce obrátí.

Dolní komora tak v pátek přehlasovala senátní veto, a to hlasy 107 ze 171 přítomných. Vládní ČSSD a opoziční KSČM společně prosadily již druhou klíčovou normu. Předtím svými hlasy schválily nový zákoník práce. [celá zpráva] 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám