Hlavní obsah

Bursík přiznal Paroubkovi barvu, je zelená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zaměření Strany zelených bylo hlavním tématem pondělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, v němž se sešel premiér Jiří Paroubek (ČSSD) s předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem. Ten dlouho nechtěl říci, zda je mu bližší ODS nebo ČSSD, ale nakonec našel více společných bodů se sociálními demokraty.

Článek

"Rád bych přiznal barvu," řekl premiérovi Martin Bursík a dodal: "Ta barva je zelená." Dal tím jasně najevo, že v některých tématech má strana zelených blíže k pravici, v některých k ČSSD, není tedy levicová, jako bývají zelení v Evropě. Diskuse se po většinu doby nesla v korektním duchu a dokonce nechyběly ani vtípky.

První, co oba předsedy spojilo, bylo to, že je politika připravuje o kondici. Bursík přiznal, že na kole je slabší, a Paroubek o své fyzičce poznamenal: "Musím říci, že se mi zhoršila."

Zelení mají blíže k ČSSD

Nakonec však Bursík, který vehementně prosazoval nezávislou orientaci své strany, řekl: "Ve věcech, na kterých nám záleží, máme blíže k ČSSD. V rozvoji občanské společnosti jsme blíž ČSSD, naším hlavním tématem je kvalita života, což souvisí třeba s dopravou. Ekonomický program máme liberální, chceme snižovat daně, pomoci podnikatelům zkrácením doby odpisů, abychom podpořili nákup ekologických technologií." Odmítl však jednotnou patnáctiprocentní sazbu daně, kterou navrhuje ODS: "Chci dvě diferencované sazby DPH, aby se mohla rozlišovat škodlivost (pro životní prostředí)."

Podle Bursíka je ona větší blízkost zelených a ČSSD dána tím, že se její program vyvíjel a "oranžovou barvu lakuje na zeleno". Dodal však, že jedna věc je program ČSSD, druhá jeho naplňování. "To, co je na papíře, to je významně odlišné od toho, jak se projevovala sociální demokracie v posledních dvou volebních obdobích," uvedl.

Proměny přiznal i Paroubek: "Jsem předsedou vlády rok, nepřevzal jsem stranu a vládu v ideálním stavu. Na podzim jsem se začal zabývat programovými otázkami, chápal jsem, že je nutné se zabývat ekologií." V úterý strana představí svou ekologickou koncepci, na níž se podílel i 35letý Per Petržílek, který by v případě vítězství měl podle premiéra zastávat post ministra životního prostředí.

Pro Jiřího Paroubka je však program zelených nevyhraněný: "Program Strany zelených v ekonomických oblastech se podobá programům ODA a Unie svobody, má určitý ekologický akcent, ale my si myslíme že jsme v ekologii dál, ale v oblasti ekologie by mohl být program obou našich stran kompatibilní."

Paroubek nevyloučil možnost, že půjde do opozice

Na spekulace o možné koalici však zatím nedošlo. "My jsme jasně řekli, že půjdeme do takové koalice, kde budeme moci uplatnit základní body programu. Při jednání o koalici budeme hledat programové shody, mohu nyní vyloučit shodu s ODS. O koalici s komunisty jsme nikdy neuvažovali," řekl premiér Paroubek.

Premiér však připustil i možnost, že ČSSD i v případě volebního vítězství zůstane v opozici: "Buď najdeme programovou shodu a půjdeme do vlády, když ne, tak půjdeme do opozice. Budeme jednat, jednat umím, když však nenajdu shodu, tak se za každou cenu nechceme dostat ke korytům."

Martin Bursík se především bránil, že se musí přidat k jednomu ze dvou bloků.

Oba se však v řadě aspektů neshodli. Paroubek odmítal Bursíkovou ideu, že se má ČEZ rozdělit na více subjektů, které by se zprivatizovaly a navzájem si konkurovaly, což by vedlo ke snížení cen. Podle Paroubka naopak investice ČEZu v zahraničí jsou přínosem pro státní rozpočet a dávají i šanci našim firmám.

Premiér se také postavil proti možnosti, že by volili lidé od šestnácti let, jak navrhuje Strana zelených. Bursík přiznal, že i on byl zpočátku proti, ale mladí lidé ve straně jej přesvědčili. Podle něj mají mladí lidé dost informací, aby se mohli samostatně rozhodnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám