Hlavní obsah

Hydraulická ruka zbavuje přehradu tun dřeva

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Ve čtvrtek začala těžba naplavených stromů z hladiny Znojemské přehrady. Asi půldruhého hektaru hladiny, ukrývající se pod nánosem naplaveného dříví, bude moci být vyklizeno.

Článek

"Ve středdu večer se po dokončení posledních montážních prací zapojila elektřina do zařízení a následovalo jeho oživení a zkouška. Ve čtvrtek už jsme se mohli od rána pustit do likvidace naplavenin," řekl Právu ředitel Povodí Moravy Pavel Mylbachr.

Již ráno začala na přehradní hráz najíždět technika vojenských záchranářů z bučovické jednotky, aby odváželi vytěžené dřevo do odkládacího prostoru za městem. Kolik ho bude, těžko odhadnout. Někteří tipují, že bude zapotřebí až pět set jízd nákladních tatrovek, jiní jsou v odhadech trochu umírněnější.

"Jedná se asi o půldruhého hektaru naplavenin, které přinesla voda z chráněných oblastí od Vranova po Znojma. V okrajových částech nádrže se zřejmě jedná pouze o povrchové pokrytí hladiny, když jsme odtud vytáhli kmeny, byla již vidět voda. Kolem výpusti ale bude naplaveného dříví více, bude tam i navrstvené nad sebou," řekl vedoucí znojemského střediska Povodí Moravy Stanislav Hába.

Přístroj najednou vyzvedne téměř tři tuny

Na těžbu dřeva mají nyní na hrázi namontovánu novou hydraulickou ruku s obdivuhodnými technickými parametry. Má dosah téměř jednadvacet metrů, při použití přídavného zařízení dokonce ještě o dalších šest metrů víc. Z vody dostane najednou téměř 2,7 tuny dřeva, s šestimetrovým prodloužením ale nosnost klesá na třetinu.

"Je to zatím jen zkušební provoz, o který se starají pracovníci dodavatele. Naši lidé, kteří techniku budou používat, se právě školí na obsluhu," řekl ve čtvrtek Hába. Situace, kterou na přehradě zaznamenali, je podle něj unikátní, a nebude se již opakovat.

Povodeň totiž přišla v době před koncem rekonstrukce přehrady a technika na odstraňování naplavenin v době příchodu velké vody ještě chyběla. Stromy vzala voda rozvodněné řeky na moravském břehu Národního Parku Podyjí a možná ještě ve větší míře na rakouské straně, kde je chráněná oblast Thayatal. Obě rezervace jsou ve znamení přísné ochrany a maximálního zachovávání původního stavu přírody včetně ponechávání vyvrácených kmenů na původním místě.

"Přesto tam bylo po povodni v roce 2002 vytěženo asi dvanáct set kubíků dřeva z pobřežních porostů. Ale řeka i tak nanesla do přehrady spoustu dalších naplavenin," řekl Hába. Vedoucí dodal, že naplaveniny musí těžit i na Vranovské přehradě, tam jsou ale zásluhou jiného typu hráze přeci jen snáze dostupné a také dřeva je ve vodě méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám