Hlavní obsah

Kvůli změně času se zpozdí vlaky, ne však letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změna času zpozdí jako každým rokem v neděli brzy ráno některé vlaky, autobusy i letadla až o hodinu. Zpoždění se dotkne spojů, které jezdí mezi druhou a třetí hodinou ranní, tedy v době, kdy se čas přesouvá. V neděli v noci se čas posune, místo dvou ráno tak budou tři hodiny.

Článek

Vlaky, které mají vyjíždět z výchozí stanice mezi druhou a třetí hodinou ranní, vyrazí krátce po přesunu času, tedy po třetí hodině podle nového času. Naberou tak až hodinové zpoždění, které budou během další jízdy dohánět. O hodinu se zpozdí všechny vlaky, které ve dvě hodiny ráno již budou na cestě. "Cestujících by se měl posun času dotknout v minimální míře, protože mezi druhou a třetí hodinou v noci jede minimum osobních vlaků a většinou jde o noční dálkové rychlíky," řekl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Lety Českých aerolinií (ČSA) změna času neovlivní, uvedla mluvčí Jitka Novotná. ČSA mají naplánovány jen dva pravidelné lety a jeden charter, které startují před změnou času do zahraničí. Právě proto, že letadla překračují často časová pásma, a problém s časem by tak v provozu nastával i bez přechodu ze zimního na letní, pracuje letectví s tzv. světovým koordinovaným časem, který je na celém světě stejný.

Letní čas je v ČR od roku 1979

Pro ty, kteří rádi lenoší v posteli v neděli ráno, nebude víkendová změna času příznivou zprávou. Pokud si někdo bude chtít v neděli přivstat, měl by si posunout ručičky hodinek o hodinu dopředu. Místo v devět hodin ráno se tak v neděli probudí milovníci víkendového spánku v deset dopoledne. [celá zpráva]

Radost ze změny času budou mít ti, kteří rádi vstávají ráno. Naopak s rozpaky si nový čas nastaví ti, kteří rádi hyří přes noc až do brzkého rána.

Iniciátoři zavedení letního času vždy zdůrazňovali jeho ekonomické výhody. V první i druhé světové válce s nimi nejspíš nikdo nepolemizoval. V tehdejším Československu byl letní čas zaveden naposledy v roce 1979. Jeho kritici v posledních letech poukazují na to, že úspory, které časnější vstávání miliónů lidí přináší, jsou sporné a časový posun lidskému organismu neprospívá.

Někteří lidé trpí

Podle lékařů změna času naruší biorytmus jen citlivých jedinců. Ředitel Psychiatrické léčebny v Praze - Bohnicích Ivan David odhaduje, že takových lidí je méně než desetina. Nejhůře na tom jsou jedinci, kteří dbají na pravidelnost. Pro puntičkáře je zavedení letního času černým dnem. Ale i oni by se měli po několika dnech s časovým posunem zcela vyrovnat.

Na jaře se sice zvyšuje počet lidí trpících depresí zhruba o pětinu, ale čas v tomto případě nehraje roli. Důležité pro tyto pacienty je, aby na ně světlo působilo dostatečně dlouho. Slunce vychází ve stejnou dobu bez ohledu na rozhodnutí nějakého úřadu, připomněl David.

Zástupce přednosty Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Pavlovský se domnívá, že problémy mohou mít lidé, kteří jsou hodně zaměřeni na sledování svého tělesného stavu. Ti někdy momentální změnu svého zdravotního stavu neoprávněně vztahují k tomu, že musejí o hodinu dříve vstávat. "Je to individuální záležitost, která není klinicky významná," uvedl Pavlovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám