Hlavní obsah

Moravu a Slezsko ohrožují sněhové závěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmary počasí překvapují Čechy i v polovině března. Další nadílce nového sněhu museli čelit motoristé především na severovýchodě republiky, kde ho v noci z pondělí na úterý napadlo až deset centimterů. Například v Olomouckém kraji museli kvůli závějím silničáři zavřít deset míst na dopravních spojích.

Článek

Olomouckém kraji se vytvářejí sněhové bariéry, které na silnice navál silný vítr. Tyto mantinely zatarasily cesty na Olomoucku, Prostějovsku a jednu na Šumpersku. Podle silničářů je situace i nadále špatná. Ve všech koutech regionu se kvůli větru i nadále tvoří sněhové jazyky a závěje.

"Vypadá to hrozně, od pondělka máme další uzavřené cesty. V Olomouckém kraji jich je nyní deset. Museli jsme nově uzavřít na Olomoucku úsek Těšetice - Loučany a na Prostějovsku Studenec - Olšany a úsek Smržice - Drahany. Jezdíme stále dokola," řekl dispečer olomouckých silničářů.

Kromě těchto úseků i jsou i nadále zatarasené cesty mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou, neprůjezdné jsou také úseky Arnoltice - Veveří, Dálov - Horní Loděnice, Norberčany - Véska a Potštát po hranice s Moravskoslezským krajem.

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice na jižní Moravě. Po nočním hustém sněžení na nich leží několikacentimetrová vrstva rozbředlého sněhu. S problémy by měli řidiči počítat ve výše položených místech regionu, kde se na vozovkách tvoří sněhové jazyky.

Sněhová kaše je i na D1

Silnice na Vysočině jsou podle zimní služby cestářů sjízdné jen s maximální opatrností. V noci na úterý v oblasti napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. I na hlavních tazích leží po chemickém ošetření vrstva břečky. Na návětrných stranách se tvoří sněhové jazyky a závěje. Místy silnice dočasně blokují kamiony.

Řidiči jedoucí po dálnici D1 musejí počítat s měnícím se charakterem počasí i vozovky. Někde sněží, jinde je zataženo, mrzne a fouká silný vítr. Po chemickém ošetření je povrch D1 pokryt zbytky rozbředlého sněhu.

I v Moravskoslezském kraji bojují cestáři s přívalem nového sněhu a s větrnými poryvy. Silný severní vítr trápí silničáře na Bruntálsku, v okolí Rýmařova už museli kvůli závějím uzavřít několik silnic třetích tříd. Sněhové jazyky a závěje se tvoří také na dalších výše položených silnicích, zejména na Opavsku a v Beskydech. Během noci spadlo na území kraje pět až deset centimetrů sněhu.

Uzavřeny jsou silnice Skály - Rešov, Horní Město - Dobřečov, Kněžpole - Těchanov, Stránské - Sovinec a křižovatka ve Stránském směrem na Sovinec. Obce Jiříkov, Těchanov a Rešov závěje zcela odřízly od spojení se světem.

V Čechách jsou silnice uzavřeny spíše výjimečně

Silnice v Ústeckém kraji jsou podle silničářů až na dvě výjimky sjízdné. Kvůli navátému sněhu zůstávají uzavřeny komunikace třetích tříd v úsecích chata Nástup-Loučná na Chomutovsku a Mukařov-Kostelec na Litoměřicku.

Silničáři radí řidičům na jihu Čech opatrnou jízdu. Na jihočeských silnicích napadlo až šest centimetrů sněhu a vítr místy vytváří sněhové jazyky.

I na východočeských silnicích ve vyšších polohách se kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky a závěje. Silničáři na Rychnovsku museli kvůli závějím uzavřít silnici II. třídy z Rokytnice v Orlických horách do Bartošovic na Rychnovsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám