Hlavní obsah

Vysoký státní úředník přijde možná o funkci za starý prohřešek

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelské křeslo se znovu otřásá pod šéfem Zemědělské agentury pozemkového úřadu ministerstva zemědělství v Klatovech Bohumíru Ladmanovi. Vyhazov mu hrozí za dva roky starý prohřešek.

Článek

Ministr zemědělství Jan Mládek si nechal předložit podklady k dopravní nehodě Ladmana se služebním vozidlem v srpnu 2004,  od které sedmapadesátiletý ministerský úředník utekl před příjezdem policie. Podle svědků jevil Ladman známky opilosti, ale protože od nehody zmizel,  nepodařilo se prokázat, zda řídil pod vlivem alkoholu.

"Ministr se detailně seznamuje s okolnostmi případu. Jestliže  zjistí, že se pan Ladman nechoval tak, jak se vysoký státní úředník chovat má, a že za zmíněný incident nebyl dostatečně potrestán, vyvodí z toho důsledky, což znamená odvolání," řekl v pondělí Právu mluvčí ministerstva vnitra Tomáš Loskot. Podle informací Práva je ale už ministr rozhodnutý, že Ladman ve funkci skončí.

Ladman havaroval se služebním vozem ve Velkém Boru u Horažďovic. Při vyjíždění z levotočivé zatáčky vjel vpravo mimo vozovku, kde narazil do plotu. Od něho se vozidlo odrazilo zpět na silnici, kde se střetlo s protijedoucím renaultem. Policisté po příjezdu našli na místě jen opuštěnou Ladmanova felicii.

Palas ho vrátil do funkce

Ladmana nezastihli ani doma, kam ho jeli hledat. Sám se přihlásil až za dva dny s tím, že při nárazu dostal ránu do hlavy a že si nepamatuje, co se dělo na místě nehody. Krátce na to byl tehdejším ministrem Františkem Palasem odvolán z funkce, kam se o několik měsíců později zase vrátil poté, co jej správní orgán  potrestal pokutou sedm tisíc korun za to, že způsobil dopravní nehodu, ale  řízení pod vlivem alkoholu mu neprokázal.

Přitom svědci nehody do policejního protokolu uvedli, že Ladman se jim zdál opilý. "Vystoupil z auta a sotva se držel na nohou. Pěkně to z něho táhlo. Přesvědčoval mě, abych nevolal policii. Já mu na to řekl, že vidím, že je opilý a že mám škodu na autě. Než policie dorazila, přijel nějaký muž se ženou. Vystoupil z auta, řidiče posadil k ženě a řekl jí, ať s ním zmizí. Odjeli a už se neukázali," uvedl účastník nehody Radek Zeman, kterému Ladman poničil vůz.

Policisté, kteří Ladmana nezastihli u nehody a nemohli tak provést zkoušku na alkohol,  se v rámci vyšetřování snažili zmapovat jeho pohyb před karambolem. Zjistili, že seděl v jedné z restaurací ale hostinský nepotvrdil, že alkohol požíval.

 Ladman byl od zaměstnavatele nakonec potrestán srážkou z platu a musel zaplatit škodu na autě.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám